26.01.12 Amsterdam Museum toont trouwtafel van prins Willem-Alexander en prinses Maxima

Trouwtafel Marijke van der Wijst copyright Alexander van Berge
Tinnen bruiloft Willem-Alexander en Máxima op donderdag 2 februari 2012

Tien jaar geleden, op 02-02-2002, gaven Willem-Alexander en Máxima elkaar het jawoord voor de wet in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het Amsterdam Museum besteed op verschillende manieren aandacht aan hun tinnen huwelijk. De ceremoniële tafel waaraan het burgerlijke huwelijk van de prins en de prinses werd voltrokken, is ontworpen door Marijke van der Wijst. Twee jaar geleden schonk de Gemeente Amsterdam de tafel aan het Amsterdam Museum. Daar is de tafel te gebruiken tijdens huwelijksvoltrekkingen. Gewone, sterfelijke burgers kunnen dus ook in het huwelijksbootje stappen zoals Willem-Alexander en Máxima. Zij het niet in de monumentale Beurs van Berlage, maar wel in de imposante Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum. De tafel is gratis te bezichtigen van 1 t/m 14 februari in de Schuttersgalerij van het museum.

Over de trouwtafel
Interieurarchitect Marijke van der Wijst (1940) kreeg van de Gemeente Amsterdam de opdracht om de inrichting van de tijdelijke trouwzaal in de Beurs van Berlage te verzorgen. De tafel was een onderdeel van de inrichting en bijzonder door het uitschuifbare blad, zodat het Koninklijke paar kon blijven zitten tijdens het onderteken van de huwelijksakte. Wel zo gemakkelijk met een sleep van 5 meter. Van der Wijst nam al verschillende prijzen in ontvangst en werd tijdens de Dutch Design Awards 2011 onderscheiden met de BNO Piet Zwart prijs, ook wel bekend als de Life Time Achievement Award.

Trouwjurken in modevitrine
Ter gelegenheid van het tinnen huwelijk van de prins en de prinses toont het Amsterdam Museum ook een aantal trouwjurken uit de collectie van het museum in de modevitrine in de zolderzaal.

Maria & Mohamed in Café Mokum
In Museumcafé Mokum wordt vanaf 2 februari de kort film Maria & Mohamed van Claudia Lisboa getoond. Maria is Nederlands en als katholiek opgevoed, Ahmed komt uit Egypte en is opgevoed als Moslim. Zij trouwden in Amsterdam. Terwijl we kijken naar beelden van de huwelijksceremonie in zowel Amsterdam als El Fayoum, horen we achtjarige Nederlandse kinderen praten over religieuze opvattingen, trouwen en man en vrouw beleving als grappig commentaar op de contradicties in onze huidige samenleving.

Noot voor redactie:
De tafel wordt geplaatst in het museum op woensdagochtend 1 februari om 8:30 uur.
Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u zich hiervoor aanmelden via pr@amsterdammuseum.nl of bellen met Martine Willekens

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Martine Willekens, persvoorlichter Amsterdam Museum, pr@amsterdammuseum.nl, tel. +31 (0)6 83637623

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.