Amsterdam Museum After Hours - Vrijdenkers

14 oktober 2021
Reguliere toegangsprijzen
Amsterdam Museum

Op donderdagavond 14 oktober vindt After Hours - Vrijdenkers plaats in het Amsterdam Museum. De hele avondopenstelling staat in het teken van de vrijzinnige tentoonstelling 'Vrijdenkers', welke op 5 september 2021 opende.

Hoe tolerant ben jij voor afwijkende denkers en doeners? Deze vraag staat centraal op donderdag 14 oktober tijdens het avondprogramma in het Amsterdam Museum bij de tentoonstelling Vrijdenkers: Van Spinoza tot nu. Luister naar een persoonlijk verhaal over de consequenties van vrijdenken in een conservatief-religieus milieu, neem deel aan de artists talks van twee kunstenaars over hun werk in de tentoonstelling, of laat je meevoeren door de performance van de Indonesische kunstenaar  Arahmaiani. We sluiten de avond af met een salon, waarin we het gesprek aangaan over de grenzen van hedendaags vrijdenken en (zelf)censuur.

PROGRAMMA:

locatie: zolderverdieping Vrijdenkers
Tijdens de Artist Talk geeft een kunstenaar extra toelichting bij hun tentoongestelde werk. Hoe is het werk tot stand gekomen, en wat is de relatie met vrijdenken? Domenique Himmelsbach de Vries zal vertellen over zijn doorlopende werk Het papieren monument voor de papierlozen, waarin portretten van 'papierlozen’ op toegankelijke (street-art) wijze worden gepresenteerd. Ook bemand hij de gehele avond de drukkerij, waar ter plekke nieuwe papieren worden gedrukt.

locatie: zolderverdieping Vrijdenkers
Spreker en schrijver Dina-Perla Portnaar gaat in haar lezing ‘Blijf vragen stellen’ in op de rol van vrijdenkers binnen conservatief-religieuze milieus, met name bij geloofsverlaters. Hoe zetten we humaniteit en integriteit te alle tijden op de eerste plaats? Hoe maken we zaken bespreekbaar in plaats van eeuwenlange taboes in stand houden, met alle gevolgen van dien voor individuen en het collectief? Valt fundentalisme te voorkomen? Wanneer mensen een ander pad willen kiezen en uit het milieu willen stappen, hoe zorgen we dat we de mensenrechten niet schenden, vooral bij kinderen?

Dina-Perla neemt je mee in een aantal universele oplossingen om op humane en integere wijze met intermenselijke verschillen om te gaan. Geen doel, geen religie, geen cultuur, geen groep, geen land en ga zo maar door is het waard om onze humaniteit te verliezen. Hoewel Dina-Perla wat antwoorden zal bieden, is de boodschap vooral: blijf veel vragen stellen. Want verandering lijkt eenvoudig in onze civiele maatschappij waar mensen flexibel kunnen zijn. Binnen conservatieve, religieuze milieus is verandering geen gegeven en een groot goed om voor te knokken.

locatie: zaal 2 Vrijdenkers
Kunstenaar Wafae Ahalouch neemt je mee in haar werk Enlightenment Dances #1 (2021) voor de tweede Artist Talk. Ze is gefascineerd door (inter)menselijke machtsconflicten die volgen uit tradities en gewoontes. In dit werk dkeert ze de heersende dualiteit aan rond het concept vrouwelijkheid, van ‘moeder natuur’ en aardse oerkracht, tot Eva die de appel eet en daarmee een einde brengt aan een hemels bestaan.

locatie: auditorium
De tentoonstelling Vrijdenkers biedt een zo volledig mogelijk beeld van het vrijdenken in Nederland. Het geeft niet alleen antwoorden maar stelt de bezoeker juist ook veel vragen. Waar ligt de grens tussen vrijdenken en activisme bijvoorbeeld? Is vrijdenken een individuele activiteit of kan dat ook in een groep? Is een vrijdenker altijd een leider of kan je als volger ook een vrijdenker zijn? Tijdens de Vrijdenkers Salon gaat het publiek in gesprek met filosoof Stine Jensen en programmamaker Danny Ghosen over filosofische en maatschappelijke vragen die het vrijdenken oproepen.

In de eerste Salon verkennen twee sprekers, samen met het publiek, de grenzen van het vrijdenken en de vrijheid van meningsuiting. We onderzoeken welke rol provocatie of belediging heeft in het doorbreken van taboes. Is vrijdenken hetzelfde als vrijheid van meningsuiting? Mag je als vrijdenker alles zeggen om bij te dragen aan een open debat? Is niet alles zeggen een vorm van (zelf)censuur en is dat per definitie tegenstrijdig met het vrijdenken?

MUZIEK

17.00 - 18.30 - Jelle Lelystad
18.30 - 20.00 - Palestina Robotica
20.00 - 22.00 - Kwammie Rocket en Flashy T.