Symposium - Collecting The City

Datum
5 november 2021 tot 6 november 2021
Tijd
9:00 - 17:00
Kosten
Gratis
Locatie
Amsterdam Museum

In 2025 viert Amsterdam haar 750-jarig bestaan: een mijlpaal om naar uit te kijken en een moment voor reflectie. Wie zijn de mensen die onze stad vandaag de dag vormen en hervormen? Welke objecten en verhalen moeten we bewaren voor toekomstige generaties? En wat is het verband tussen deze verhalen? Hoe kan het Amsterdam Museum de stad zo laten zien dat het mensen uitnodigt om verder te kijken en te luisteren dan ze gewend zijn?

Deze vragen vormen de basis van het verzamelproject Collecting the City. Een project waarin het Amsterdam Museum nauw samenwerkt met de Founding Partners de Openbare Bibliotheek (OBA), de Universiteit van Amsterdam (UvA), DutchCulture, het Stadsarchief en de gemeente Amsterdam.

Het Collecting the City-traject gaat van start met een vrij toegankelijk symposium, dat plaatsvindt op 5 — 6 november 2021. Op de eerste dag lopen we een route langs lokale initiatieven in de wijken Amsterdam Nieuw-West en Zuid-Oost. We laten ons inspireren door nieuwe manieren om het verhaal van de stad te vertellen, waarna we doorpraten tijdens een avondprogramma met diner in Amsterdam Noord.

Op de tweede dag komen we samen in Felix Meritis voor een programma van paneldiscussies en interactieve workshops. We buigen ons over de vraagstukken rondom nieuwe vormen van verzamelen, beheren en tonen van collectie. Wie bepaalt eigenlijk wat 'het verhaal' is?

Internationale museumprofessionals, kunstenaars en experts delen hun unieke kijk op hoe je een inclusief verhaal over de stad kunt vertellen, hoe jongere generaties het verhaal kunnen veranderen en hoe je de vele verschillende perspectieven van Amsterdam in de toekomst kunt vieren. Meer dan ooit wordt het verhaal van de stad van onderop vormgegeven. Wij zijn er klaar voor!

Meld je aan voor de Nieuwsbrief