Zondagmiddaglezing: Het paneel Hulde der Koloniën en het nationaliteitsrecht

Datum
31 oktober 2021
Tijd
14:00 - 15:00
Kosten
€ 7,50
Locatie
Auditorium Amsterdam Museum
Aanmelden
Let op: Coronatoegangsbewijs verplicht

In deze derde zondagmiddaglezing in de reeks verzorgt emeritus hoogleraar Hans Ulrich Jessurun d’Oliveira, die tevens deel uitmaakte van de klankbordgroep bij de Gouden Koets tentoonstelling, een lezing over de nationaliteit van de personen afgebeeld op het paneel Hulde der Koloniën.H et paneel aan de linkerkant van de koets is controversieel omdat het een te rooskleurig en zelfgenoegzaam beeld geeft van de Nederlandse koloniale verhoudingen in ‘de Oost’ en ‘de West’. Een nooit gestelde vraag over de identiteit van de allegorisch afgebeelde representanten van de toenmalige koloniën is: welke nationaliteit hadden zij eigenlijk? En hadden ze überhaupt wel een nationaliteit? 

Hierna gaat hij in gesprek met Alison Fischer. Zij doet momenteel promotieonderzoek naar de rol van het recht in het creëren van raciale identiteiten in Nederland en de ‘politics of belonging’. Zij zal reageren op de lezing van Jessurun d’Oliveira en ze gaan met elkaar in gesprek over de sporen die het kolonialisme in Nederland heeft nagelaten en specifiek hoe dit terug te zien is in het recht. 

In samenwerking met het Amsterdam Museum heeft Jessurun d’Oliveira een essay gepubliceerd over bovenstaande vragen, De Gouden Koets en zijn koloniale kant: Nationaliteit in ‘de Oost’ en ‘de West’. Het boek is te koop in de museumwinkel en Jessurun d’Oliveira signeert na afloop van de lezing. 

Hans Ulrich Jessurun d’Oliveira 
Prof. Hans Ulrich (Ulli) Jessurun d’Oliveira is emeritus hoogleraar aan de rechtenfaculteiten van de Universiteiten van Amsterdam en Groningen en het Europees Universitair Instituut (Florence) en is letterkundige. Hij is onder meer gespecialiseerd in het nationaliteitsrecht. Jessurun d’Oliveira maakte deel uit van de klankbordgroep voor de tentoonstelling in het Amsterdam Museum over en van de Gouden Koets. Hij is mede-auteur van Een Grondwet voor de Republiek Nederland (2004), lid van de vereniging Republiek en ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Alison Fischer 
Alison L. Fischer is rechtsgeleerde en momenteel bezig met een PhD waarin ze onderzoek doet naar de rol die het recht speelt in het collectief geheugen van kolonialisme in Nederland. Hiervoor doceerde Fischer aan de rechtenfaculteit en het interdisciplinaire programma ‘Politics, Psychology, Law and Economics’ (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam. Naast een doctoraat in rechtsgeleerdheid aan Columbia University, heeft Fischer een achtergrond in politicologie, waar ze een bachelor in heeft behaald aan de University of North Carolina Chapel Hill. 

 

Deze bijeenkomst is een Testen voor Toegang-event. U dient te beschikken over een coronatoegangsbewijs. Een coronatoegangsbewijs bestaat uit een volledige coronavaccinatie, herstelbewijs of testbewijs. Op www.testenvoortoegang.org vindt u alle informatie. Het coronatoegangsbewijs dient u in de CoronaCheck-app te kunnen tonen. In verband met uw en onze veiligheid kunnen wij u om legitimatie vragen; vergeet deze niet mee te nemen. Als u geen (geldig) coronatoegangsbewijs aan de deur kunt tonen, krijgt u geen toegang tot dit evenement, en wordt het aankoopbedrag van het ticket niet gerestitueerd.  

Meld je aan voor de Nieuwsbrief