Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    Anansi de Spin – voor jong en oud

    Een theatrale vertelling met verhalenverteller Wijnand Stomp

    Ter gelegenheid van de herdenking en viering van Keti Koti, nodigt het Amsterdam Museum op zondag 30 juni kinderen met hun ouders en verzorgers uit voor een bijzondere voorstelling met Anansi-verteller Wijnand Stomp! 

    Datum & tijd: 30 juni, 11.00 tot 12.00 uur
    Locatie: Amsterdam Museum aan de Amstel
    Prijs: Gratis
    Voertaal: Nederlands

    Aanmelden
    Mister Anansi presentator, Joyce Goverde

    Over de voorstelling

    Op theatrale en meeslepende wijze kruipt Wijnand in de huid van Anansi de Spin, de beroemde figuur uit verschillende West-Afrikaanse, Caribische en Surinaamse sprookjes. Met zijn vertelling zal Wijnand het heden en het verleden verbinden met aandacht voor het koloniaal en slavernijverleden, waarbij hij het publiek meeneemt op een reis vol humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid.  

    Ondanks het verbod op eigendom voor tot slaaf gemaakte mensen, hebben zij gedurende generaties waardevol immaterieel cultureel erfgoed doorgegeven. Dit erfgoed, dat zich uit in poëzie, verhalen en redenering, vormt de kern van ons programma. Met een eigentijdse interpretatie van Anansi de Spin wil het Amsterdam Museum de jongere generaties van Amsterdam betrekken bij de herdenking van het slavernijverleden. 

    De vertelling zal ongeveer een half uur duren, waarbij de kinderen na afloop nog een leuke opdracht krijgen. Wil je graag deelnemen aan deze activiteit? Meld je dan (gratis) aan en geniet samen met ons van deze bijzondere voorstelling! 

    Aanmelden

    Over Anansi de Spin

    Anansi de Spin is een centrale figuur in een groot aantal West-Afrikaanse, Surinaamse en Caribische sprookjes, die al eeuwenlang van generatie op generatie worden doorgegeven. Tijdens de periode van slavernij reisden de verhalen van Anansi mee met de tot slaaf gemaakte mensen. Ondanks dat zij gedwongen werden alles achter te laten, hielden zij vast aan hun traditie van het vertellen van deze verhalen. Het voortbestaan van de Anansi-verhalen illustreert de veerkracht van tot slaaf gemaakte mensen en hun waardevolle culturele erfgoed, aanwezig in Amsterdam.  

    Aanmelden
    Mister Anansi presentator, Joyce Goverde

    Over Wijnand Stomp

    Wijnand Stomp (1958) is kids-comedian. Met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid weet Stomp jong en oud te raken. Hij is bekend geworden door zijn theatrale vertolkingen van de slimme spin Anansi. En met zijn bewerkingen van Floddertje, Jip en Janneke en de Mooiste vis van de zee toerde hij door het hele land. In 1985 kwam Ik, Anansi, de eerste solovertelling van Wijnand Stomp uit. Meer dan 250 keer stond hij hiermee op de planken in Nederland en België en verwierf hiermee nationale bekendheid. Hiermee zette hij de Anansi verhalen op de kaart. Op initiatief van Wijnand Stomp en zijn kompaan Jean Hellwig is De Anansi verteltraditie in 2014 opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. In 2013 werd hij benoemd tot Verteller van het jaar’ en ‘Pearl of the Dutch Caribbean in Art & Literture’. In 2016 kreeg hij de ‘Brasa Dey Award’ in de categorie ‘Lifetime Achievement’. 

    Aanmelden
    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal
    • Vrouwen van Amsterdam

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024