Buy tickets
Nederlands
Groep verborgen verhalen velsen high res 1 1 1

Featured

Faces of North Holland

Untold Stories from Aalsmeer to Texel

26 Jul - 10 Nov 2024
Amsterdam Museum on the Amstel

News overview

Amsterdam Museum publiceert met partners boek The Future of the Dutch Colonial Past

Appeared on:

do 25 januari 2024, 13:00 hour

Cover boek The Future of the Dutch Colonial Past

Het Amsterdam Museum publiceert (onder andere samen met het Wereldmuseum en andere partners) het boek The Future of the Dutch Colonial Past. Het boek gaat over hoe instellingen reflecteren op het Nederlandse koloniale verleden, de manieren waarop met deze geschiedenis wordt omgegaan en hoe dit, wellicht, beter kan. In bijdragen van auteurs met verschillende culturele en professionele achtergronden, waaronder de academische wereld, de kunsten, onafhankelijke curatoren en de museumwereld, worden uitdagingen gedeeld en ideeën besproken. Hoewel er veel te leren is van ons verleden, wordt er vooral gekeken naar de toekomst. Hoe ziet (of zien) de toekomst(en) van ons gedeelde koloniale verleden eruit? Wie speelt welke rol en hoe kunnen we deze toekomst gezamenlijk vormgeven? De essays, interviews, interventies en beelden die in dit boek zijn verzameld, verbeelden een toekomst en maken tegelijkertijd kritisch de balans op van het verleden.

Samenwerking tussen verschillende partners en musea

Het idee voor een boek begon in 2021 met een tweedaags symposium georganiseerd in samenhang met de tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Het symposium was een samenwerking tussen het Amsterdam Museum, het NIOD, het Rijksmuseum, The Black Archives, de Universiteit van Amsterdam, het Nationaal Museum van Wereldculturen en het Stadsarchief Amsterdam, tevens mede-uitgevers van dit boek. Tijdens het symposium werden onderzoeken, tentoonstellingen en projecten gedeeld die reflecteren op het Nederlandse koloniale verleden en de manieren waarop met deze geschiedenis wordt omgegaan. Sommige bijdragen aan het symposium zijn herschreven en als essays in het boek The Future of the Dutch Colonial Pasopgenomen. In de maanden na de conferentie heeft het Amsterdam Museum ook een call for papers uitgestuurd, waarin er werd gevraagd naar bijdragen van internationale kunstenaars en academici over een reeks verwante onderwerpen.

Kritisch nadenken over het Nederlandse koloniale verleden

Het boek is ontstaan uit een gedeelde behoefte om (zelf)kritisch na te denken over de manieren waarop Nederlandse musea, archieven en universiteiten zich bezighouden met het Nederlandse koloniale verleden. Vanuit het Amsterdam Museum is ons doel het initiëren van en bijdragen aan het discours, het delen van ideeën en het bespreken van de uitdagingen en lessen die we hebben geleerd. Daarnaast willen we als museum deze kennis wereldwijd toegankelijk maken. Om dit te bereiken laten wij ons leiden door vragen als: Wat zijn de koloniale geschiedenissen die zijn vertegenwoordigd (en bekritiseerd) door onze culturele en academische instellingen? Hoe worden zij vertegenwoordigd en wat is hun impact op de samenleving? Welke rol hebben musea en universiteiten bij het veranderen van de verhalen? En waar en wanneer moeten er ruimte zijn voor de stemmen van kunstenaars en activisten?

Unieke vormgeving

Kunstenaar en ontwerper Raul Balai deed de vormgeving van het boek, waarin een van de meest fundamentele regels van het westerse boek-maken wordt omgedraaid, namelijk het presenteren van de teksten van links naar rechts. Deze vormgeving laat de lezer daarom letterlijk anders kijken. Je moet het boek anders openslaan dan je gewend bent en vanuit die bewustwording het boek lezen. Het boek wordt uitgegeven door Amsterdam University Press.

  • See & Do
  • Stories & Collection
  • Tickets & Visit
  • Exhibitions
  • Guided tours
  • Families
  • Education
  • News
  • Newsletter
  • Publications
  • AMJournal
  • Woman of Amsterdam

Main Partners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Main Partner Education

elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024