Buy tickets
Nederlands
Popje mandje3

Featured

Manahahtáanung or New Amsterdam?

The Indigenous Story Behind New York

16 May - 10 Nov 2024
Amsterdam Museum on the Amstel

    30 Jun - 1 Jul 2024

    Amsterdam Museum on the Amstel

    Keti Koti at Amsterdam Museum

    Remembering, reflecting and celebrating

    Keti Koti in het Amsterdam Museum, 2023, Françoise Bolechowski

    30 Jun - 1 Jul 2024

    Amsterdam Museum on the Amstel

    Oog voor de toekomst

    Keti Koti in het Amsterdam Museum draait om het delen van historische en hedendaagse (persoonlijke) verhalen rondom het slavernijverleden, waarbij we herdenken, reflecteren en vieren. We besteden aandacht aan de doorwerking van dit verleden in het heden, met oog voor de toekomst. Centraal staat de veerkracht van tot slaaf gemaakte mensen en de rijke culturele erfenis van de Afrikaanse diaspora aanwezig in Amsterdam, die generatie op generatie is doorgegeven, ondanks eeuwen van slavernij en koloniale onderdrukking. 

    Amsterdam Museum aan de Amstel Panorama Amsterdam 7 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij 1

    Het programma

    Ter gelegenheid van Keti Koti en de afsluiting van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, organiseert het Amsterdam Museum op 30 juni en 1 juli een uitgebreid programma bestaande uit tours, workshops en performances. 

    Als je je hebt aangemeld voor een van onderstaande gratis activiteiten, kan je ook het museum gratis bezoeken.

    • 30 juni: Tour en poëzieworkshop over de kracht van taal door Ernestine Comvalius en Prof. Soortkill
    • 30 juni: Lezing over het koloniale verleden van Huis Willet-Holthuysen
    • 30 juni: Voorstelling voor jong en oud met Anansi-verteller Wijnand Stomp
    • 1 juli: Kom een Heri Heri maaltijd ophalen in de binnentuin (tussen 12.00 en 15.00 uur).
    • 1 juli: Kom luisteren naar acteur en theatermaker Anton de Bies, die in de rol kruipt van de Curaçaose verzetsheld Tula van 13.00 tot 14.00 uur. 
    Ernestine Comvalius en Prof. Soortkill (Texas Schiffmacher)

    Tour & Workshop: De kracht van taal

    Amsterdam Museum aan de Amstel, 30 juni, 14.00 tot 15.30 uur, gratis

    Graag nodigen wij je uit voor de Tour & Poëzieworkshop De Kracht van Taal, met schrijver en dichter Ernestine Comvalius, en wijsgeer en medeoprichter van SMIB WORLDWIDE, Prof. Soortkill. Of je nu een ervaren schrijver bent of voor het eerst met poëzie aan de slag gaat, iedereen is welkom!  

    Ondanks dat tot slaaf gemaakte mensen geen eigendom mochten bezitten, hebben zij generaties lang waardevol immaterieel cultureel erfgoed doorgegeven. Dit erfgoed, vastgelegd in poëzie, verhalen en redenering, staat centraal in ons programma en de rondleiding.

    Na de rondleiding volgt een poëzieworkshop, geleid door Ernestine Comvalius. Deze workshop biedt een laagdrempelige kennismaking met poëzie en verhalend schrijven. In simpele, duidelijke stappen werken deelnemers samen aan een gezamenlijk gedicht. 

    Meer info en aanmelden
    Eetkamer in Huis Willet-Holthuysen, 2023,  Françoise Bolechowski

    Lezing: Persoonlijke verhalen van koloniale macht en handel

    30 juni, 13.00 tot 13.30 uur en 15.00 tot 15.30 uur, gratis

    De Nederlandse geschiedenis van kolonialisme en internationale handel wordt in verband gebracht met de persoonlijke verhalen van de bewoners van Huis Willet-Holthuysen in de achttiende eeuw. Sommigen van hen speelden een cruciale rol in het internationale netwerk van koloniale macht en handel. Maar wie waren dit?

    Kom op 30 juni naar de lezing door curator Toegepaste Kunst en Wooncultuur Thijs Boers over zijn onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Huis Willet-Holthuysen. Na afloop van de lezing kan je op eigen gelegenheid gratis het huis bezoeken.  

    Meld je aan voor de lezing
    Mister Anansi presentator, Joyce Goverde

    Mister Anansi presentator, Joyce Goverde

    Anansi de Spin – voor jong en oud

    Amsterdam Museum aan de Amstel, 30 juni, 11.00 tot 12.00 uur, gratis

    Op theatrale en meeslepende wijze kruipt Wijnand in de huid van Anansi de Spin, de beroemde figuur uit verschillende West-Afrikaanse, Caribische en Surinaamse sprookjes. Met zijn vertelling zal Wijnand het heden en het verleden verbinden met aandacht voor het koloniaal en slavernijverleden, waarbij hij het publiek meeneemt op een reis vol humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid.  

    We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan dit programma. De vertelling zal ongeveer een half uur duren, waarbij de kinderen na afloop nog een leuke opdracht krijgen. Wil je graag deelnemen aan deze activiteit? Meld je dan (gratis) aan en geniet samen met ons van deze bijzondere voorstelling! 

    Meer info en aanmelden
    Heri Heri Maaltijd, 2023, Fotografie: Françoise Bolechowski

    Heri Heri Maaltijd en vertelvoorstelling TULA

    Op 1 juli slaan het H’ART Museum en het Amsterdam Museum de handen ineen en bent u van harte welkom om een gratis Heri Heri maaltijd op te halen in de binnentuin (tussen 12.00 en 15.00 uur) en plaats te nemen voor een bijzondere vertelvoorstelling waarin acteur en theatermaker Anton de Bies Curaçaose vrijheidsstrijder Tula zal spelen (van 13.00 - 14.00 uur).   

    Heri Heri is een veelvoorkomend eenpansgerecht ontstaan op de Surinaamse plantages tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Het recept komt voort uit de ingrediënten die tot slaafgemaakte mensen toebedeeld kregen of zelf konden verbouwen. Het recept is generaties lang doorgegeven, wat resulteerde in het gerecht dat we nu kennen met onder andere cassave, gekookte zoete aardappel en bakbanaan, bakkeljauw en ei. Tegenwoordig wordt het beschouwd als delicatesse en wordt het veel gegeten tijdens speciale gelegenheden, zoals Keti Koti. Free Heri Heri for All wordt geproduceerd door KIP Republic: www.freeheriheriforall.com  

    Aanmelden is niet nodig, kom langs op 1 juli!

    • See & Do
    • Stories & Collection
    • Tickets & Visit
    • Exhibitions
    • Guided tours
    • Families
    • Education
    • News
    • Newsletter
    • Publications
    • AMJournal
    • Woman of Amsterdam

    Main Partners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Main Partner Education

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024