25 Apr - 1 Jun 2025

25 Apr - 1 Jun 2025
Amsterdam Museum on the AmstelLaatste kans
Na jaren van verhalen, perspectieven en inzichten maakt onze vaste tentoonstelling Panorama Amsterdam plaats voor een nieuwe editie van onze kunstmanifestatie ‘Refresh Amsterdam’. Daarom nodigen we je uit voor een bijzondere laatste blik. Tijdens deze exclusieve rondleidingen nemen onze conservatoren en curatoren je mee langs Panorama Amsterdam en delen zij hun persoonlijke inzichten en favoriete verhalen. Dit is dé kans om nog één keer deze bijzondere tentoonstelling te ervaren.
Scroll naar beneden voor een overzicht van alle data, tijden en onderwerpen.
Prijs: €0,00 - €5,00.
Voertaal: Nederlands

Over de rondleiding
Tijdens deze exclusieve rondleidingen nemen onze conservatoren en curatoren je mee langs de tentoonstelling en delen zij hun persoonlijke inzichten en favoriete verhalen. Een rondleiding duurt 60 minuten en gaat onder andere in op de achterliggende ideeën van de tentoonstelling en de leerervaringen voor het museum. Raak geïnspireerd door de verhalen en perspectieven die achter de tentoonstelling schuil gaan.
Een greep uit de onderwerpen:
- Curator Roberto Luis Martins leidt je rond door Panorama Amsterdam met een focus op mode & populaire cultuur
- Curator Tom van der Molen vertelt je hoe activisme en protest Amsterdam mede vormden
- Conservator Norbert Middelkoop neem je mee door de tentoonstelling met een focus op oude makers/meesters
In Panorama Amsterdam zie je dat vrijheid in Amsterdam niet vanzelf spreekt. Telkens moet het bevochten worden, en met elke emancipatiestap wordt de stad wat vrijer”

Tom van der Molen
Conservator

Data & tijden
- Vrijdag 25 april 15:30 tot 16:30 uur door Roberto Luis Martins met focus op mode & populaire cultuur.
- Vrijdag 2 mei 15:30 tot 16:30 uur door Vanessa Vroon met focus op nieuwe perspectieven.
- Vrijdag 9 mei 15:30 tot 16:30 uur door Roberto Luis Martins met focus op mode & populaire cultuur.
- Zaterdag 24 mei 11:30 tot 12:30 uur door Imara Limon met focus op beeldende kunst.
- Vrijdag 30 mei 11:30 tot 12:30 uur door Norbert Middelkoop met focus op oude makers/meesters.
- Vrijdag 30 mei 15:30 tot 16:30 uur door Vanessa Vroon met focus op nieuwe perspectieven.
- Zaterdag 31 mei 11:30 tot 12:30 uur door Imara Limon met focus op beeldende kunst.
- Zaterdag 31 mei 14:30 tot 15:30 uur door Tom van der Molen met focus op hoe activisme en protest de stad mede vormden.
- Zondag 1 juni 11:30 tot 12:30 uur door Tom van der Molen met focus op hoe activisme en protest de stad mede vormden.
- Zondag 1 juni 15:30 tot 16:30 uur door Norbert Middelkoop met focus op oude makers/meesters.
01
09
Swipe to discover

Tom van der Molen
Tom van der Molen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als conservator bij het Amsterdam Museum. Hij is gespecialiseerd in 17e-eeuwse Amsterdamse schilderkunst en is geïnteresseerd in hoe geschiedenis wordt geschreven en welke rol kunst speelt in de perceptie van geschiedenis.

Roberto Luis Martins, 2022, Foto Amsterdam Museum, pfg
Roberto Luis Martins
Roberto Luis Martins is curator Mode en Populaire Cultuur bij het Amsterdam Museum. In zijn projecten zijn meerstemmigheid, multizintuigelijkheid en intergenerationele overdracht centrale thema’s. Hiervoor co-cureerde Luis Martins de tentoonstellingen ‘Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge’, over de kracht van handwerktechnieken, en ‘Grand March. A Historic House through a Ballroom Lens’ over de artistieke stemmen van ballroom house, House of Vineyard.

Vanessa Vroon-Najem
Vanessa Vroon-Najem is wetenschappelijk medewerker en educator co-creatie. Zij houdt zich o.a. bezig met impactonderzoek, publieksprogrammering in het kader van New Narratives en met co-creatieprojecten zoals Vrouwen van Amsterdam en Verhalen van Aankomst binnen de programmalijn Collecting the City. Daarnaast is zij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (Antropologie), waar ze deel uit maakt van de programmagroep Exploring Diversity: Critical ethnographies of belonging and exclusion.

Norbert Middelkoop
Norbert Middelkoop is conservator schilderijen, tekeningen en prenten van het Amsterdam Museum sinds 1997.

Imara Limon
Imara Limon is conservator en kunsthistoricus. Ze is sinds 2017 verbonden aan het Amsterdam Museum, waar zij per 1 juli 2024 hoofd conservatoren en lid van het managementteam werd. Limon won in 2017 de Nationale Museumtalentprijs en heeft naam gemaakt met projecten zoals New Narratives en de tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? Daarnaast is ze toezichthouder bij het Centraal Museum Utrecht en heeft ze diverse adviserende rollen in de culturele sector.

2024, Foto: Françoise Bolechowski
Panorama Amsterdam
In Panorama Amsterdam, laten we de stad in al haar facetten zien. Welke eigenschappen typeren Amsterdam nou bij uitstek? En zijn die er altijd geweest? Hoe zal de stad zich verder ontwikkelen? Door verhalen uit het verleden, het heden en de toekomst met elkaar te verbinden, ontstaat er een breed vergezicht op de stad. Amsterdam in al zijn dimensies.
Het eerste deel van de tentoonstelling laat een chronologische geschiedenis van Amsterdam zien, van de 16e eeuw tot nu. Het tweede deel laten we zien wat nú belangrijk is voor de stad. Daar horen ook thema’s en onderwerpen bij die (nog) niet tot de traditionele canon behoren. Omdat wij altijd bezig zijn om niet alleen de geschiedenis maar ook het heden en de toekomst van de stad te vangen. De geschiedenis wordt namelijk nu geschreven.