JACOB GEEL MUSEUM UIT ZICHT

Een wandeling in een buurt die verandert

“Ik wil later filoloog worden, net als Jacob Geel!” Met deze woorden startte de reis dwars door het weefsel van een wijk in transitie, de Jacob Geelbuurt. Jacob Geel bestudeerde oude, verdwenen talen. Een team van kunstenaars en bewoners bekeek de afgelopen maanden door zijn ogen de wijk. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid gingen ze door de buurt en lieten zich verrassen door de bewoners, hun verhalen, hun kennis en hun talenten. Wat ze vonden was een onzichtbaar web van verbindingen, de taal van de wijk, de gedachten van wijkprofessionals en wie wordt opgezocht en wordt vermeden. Dit maakten ze hoorbaar, zichtbaar en tastbaar in geluid, tekeningen, foto’s en objecten.

Maanden van verzamelen levert een bijzondere collectie op die een beeld geeft van de betekenis die de wijk heeft voor de mensen die er hun leven hebben geleid. En waar ze, door stadsvernieuwing, op verschillende manieren afscheid van nemen. Hun woningen worden gerenoveerd of afgebroken. Zij bewegen door de stad op zoek naar een nieuwe start of hopen in hun vertrouwde omgeving te blijven. Het Jacob Geel Museum geeft een persoonlijk inkijkje in deze dynamiek; dichtbij huis maar ook met afstand bezien.

Van 23 april tot en met 1 mei wordt de Hemsterhuisstraat in de Jacob Geelbuurt een tijdelijk openluchtmuseum. Als bezoeker wandel je door de buurt over stoepen, langs de speeltuin en de voormalige kapperszaak, dwaal je door leegstaande appartementen, en struin je door tuinen en trappenhuizen. Je dompelt je onder in de haarvaten van de wijk en kijkt als tijdelijke filoloog met een flinke dot zelfreflectie door de ogen van de makers naar de perspectieven van acht bewoners en hun dagelijkse leven in een wijk die verandert – naar wat nu nog als vanzelfsprekend om ons heen is en binnenkort uit zicht verdwijnt. Interesse? Mis dit niet en kom kijken!

“Het Jacob Geel Museum is onderdeel van het verzamel project 'Collecting the City': verhalen van de stad. Dit project wordt geïnitieerd door het Amsterdam Museum, Het Stadsarchief, de Openbare Bibliotheek, de Universiteit van Amsterdam en de Gemeente Amsterdam. Samen met lokale partners gaan deze instellingen de komende vijf jaar tijd (2021-2025) met Amsterdammers in gesprek over hun stad. Centraal staan de vragen: Hoe kun je die stad verzamelen? Welke verhalen en objecten zouden bewaard moeten worden en hoe kan het Amsterdam Museum dit laten zien en horen op een manier die mensen verleidt verder te kijken dan wat zij zelf goed kennen?”

RESERVEER EEN TIJDSLOT VOOR DE WANDELING VIA DEZE LINK.

Voor buurtbewoners is dit evenement gratis. Ben je een buurtbewoner?
Neem dan contact op met Janine Toussaint. Te bereiken via info@movingartsproject.nl.

Tijdslots
Tijdslots elke 30 minuten met maximaal 2 personen (of maximaal 4 personen uit één huishouden)
Duur van uw bezoek ruim 1 uur.
vr 23 april                        tijdslots van 16:00 tot 18:30 uur (eindtijd 20:00)
zat 24 + zon 25 april       tijdslots van 12:00 tot 18:30 uur (eindtijd 20:00)
ma 26 t/m vrij 30 april     tijdslots van 16:00 tot 18:30 uur (eindtijd 20:00)
zat 1 mei                         tijdslots van 12:00 tot 18:30 uur (eindtijd 20:00)

Startpunt Hemsterhuisstraat nr 17-3 | Jacob Geelbuurt | Amsterdam Nieuw West

Jacob Geel Museum is onderdeel van Collecting the City van het Amsterdam Museum.
Gemaakt door: Fouad Lakbir | Jesper Buursink | Dija Kabba | Majda Boukhari Raouia | Moving Arts Project
Mogelijk gemaakt door: Amsterdam Museum | Majda | Kossay | Louay | de Oudsten | Dirk | Hein | Cindy | Daniëlle | Mehrdad | Hadi | Safae | Aanpak Ontwikkelbuurten gemeente Amsterdam | de Alliantie | Stadsarchief | OBA | UvA