Bestel tickets
English
Groepsportret personen in klederdracht

Uitgelicht

Gezichten van Noord-Holland

Onvertelde verhalen van Aalsmeer tot Texel

26 jul - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    Voor scholen

    Vrouwen van Amsterdam - een ode

    Lesprogramma voor alle leerwegen van het vmbo

    Vind jij het ook raar dat vrouwen zo onzichtbaar zijn in het verhaal van Amsterdam? Het Amsterdam Museum vindt het de hoogste tijd om dit samen met jou te veranderen. In het lesprogramma bij de tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam - een ode worden leerlingen meegenomen door 750 jaar Amsterdam vanuit vrouwelijk perspectief, en schrijven zij in briefvorm hun eigen ode aan een Amsterdamse vrouw. Alle odes worden opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum! 

    Op deze pagina vind je alle informatie over het lesprogramma voor het vmbo. 

    De tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam - een ode opent 14 december, binnenkort zijn de lesprogramma's aan te vragen en te boeken. Wil je een seintje krijgen als het zover is? Schrijf je dan in voor de onderwijsnieuwsbrief.

    Onderwijsnieuwsbrief
    100 vrouwen, 2024, Hedy Tjin

    100 vrouwen, 2024, Hedy Tjin

    1

    Schrijfonderwijs

    Dit lesprogramma voor alle leerwegen van het vmbo focust op het schrijfonderwijs, en sluit aan bij het onderdeel schrijfvaardigheid van het domein Nederlands. Voor zowel de kerndoelen onderbouw als voor het onderdeel schrijven van het eindexamenprogramma Nederlands kan het programma lesstofvervangend optreden. Het programma is flexibel aan te passen naar de behoeften van jouw leerlingen. Wil je ze zelf onderzoek laten doen? Of ze aan het werk zetten op basis van een uitgewerkt verhaal? Wil je alleen een rondleiding door het museum? Of een hele projectweek? Alles is mogelijk! 

    Het lesprogramma bestaat uit drie onderdelen die in combinatie of los te boeken zijn. Scroll naar beneden voor meer informatie per onderdeel.

    5

    Onderdeel 1: Voorbereidende les ‘750 jaar Amsterdam in 5 vrouwen’

    Sinds het ontstaan van Amsterdam hebben vrouwen een duidelijke stempel gedrukt op de stad. Maar die verhalen zijn niet altijd even bekend. Door middel van vijf verhalen van bijzondere vrouwen uit de geschiedenis van Amsterdam worden leerlingen meegenomen in de impact die vrouwen hebben gehad op de stad.

    Waar: Op school
    Duur: 45 minuten à 1 uur
    Kosten: Gratis

    6

    Onderdeel 2: Interactieve rondleiding door het museum

    Een ervaren museumdocent neemt de leerlingen mee met een inspirerende en interactieve rondleiding door de tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam - een ode. Ook te boeken in combinatie met een rondleiding door de vaste opstelling Panorama Amsterdam

    Waar: Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51
    Duur: 1 uur
    Kosten: €70 per 15 leerlingen

    2

    Onderdeel 3: Toolkit voor verwerkende les: ‘Schrijf een ode’

    Verrijk het verhaal van Amsterdam met de odes van jouw leerlingen! Tijdens de verwerkende les schrijven leerlingen hun eigen ode aan een inspirerende Amsterdamse vrouw. Bestel een fysieke toolkit met inspiratiemateriaal, waaruit je zelf kunt kiezen wat voor jouw leerlingen het beste werkt. Deze les is zelfstandig uit te voeren, maar ook te boeken als workshop! 

    De toolkit bevat: 

    • Uitgewerkte verhalen. Gewoon lekker schrijven? De toolkit bevat uitgewerkte verhalen over bijzondere Amsterdamse vrouwen. De leerlingen lezen deze verhalen, en kunnen daarna zelf aan de slag met het schrijven van een ode aan deze vrouwen. 
    • Inspiratiemateriaal. Wil je je leerlingen onderzoek laten doen, of zelf een bijzondere les opzetten? De toolkit bevat lijsten van bijzondere vrouwen die het verdienen om uitgelicht te worden! Denk aan naar vrouwen vernoemde straten in de buurt, meisjes met de leeftijd van jouw leerlingen of bijzondere vrouwen uit de zeventiende eeuw. 
    • Suggesties voor werkvormen en lessen. De toolkit bevat niet alleen verhalen, maar ook suggesties voor hoe je een leuke en effectieve les kunt opzetten rondom het schrijven van odes. 

    Waar: Op school
    Duur: Zelf te bepalen
    Kosten: €35 per school

    Vragen of meedenken?

    Wil je een andere les aanbieden dan hierboven wordt genoemd, of wil je meedenken in de ontwikkeling van dit lesprogramma? 

    E-mail c.versluijs@amsterdammuseum.nl voor meer informatie. 

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal
    • Vrouwen van Amsterdam

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024