28 apr - 2 mei 2025
Amsterdam Museumkamp meivakantie
Onderdeel van het ELJA Kindermuseumlab


Amsterdam Museumkamp, 2023, fotograaf Bobbie Wagenaar.
Ben jij tussen de 9 en de 12 jaar? Woon jij in Zuid (VOL), Zuidoost (VOL), Weesp (VOL) of Centrum (VOL)? Vind jij het leuk om creatief bezig te zijn en wil jij meehelpen om een echt kindermuseum te ontwikkelen?
Doe mee aan het Amsterdam Museumkamp! Samen met een kunstenaar ga je een hele week lang in je eigen stadsdeel werken aan een kunstwerk. Dit kunstwerk gaat te zien zijn in een echte tentoonstelling! Het Amsterdam Museumkamp is helemaal gratis.
Aanmelden is niet meer mogelijk
Het thema van het ELJA Kindermuseumlab 2025 is: de toekomst van Amsterdam. In 2025 bestaat Amsterdam namelijk 750 jaar. Hoe gaat de komende 750 jaar eruitzien? Tijdens het Amsterdam Museumkamp ga je op onderzoek uit naar de toekomst van de stad.
Praktische informatie
Tijden
Van maandag 28 april t/m vrijdag 2 mei van 10.00 uur t/m 15.00 uur. Het is de bedoeling dat je de volledige week aanwezig bent.
Kosten
Gratis
Locaties
Zuidoost: Kazerne Reigersbos, Remmerdenplein 100 (VOL)
Zuid: De Coenen, Joh. M. Coenenstraat 4 (VOL)
Weesp: OBA Weesp, Oudegracht 67 (VOL)
Centrum: OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143 (VOL)
Wachtlijst
Alle stadsdelen zitten vol. Wil jij je aanmelden voor de wachtlijst? Mail naar elja@amsterdammuseum.nl onder vermelding van stadsdeel, naam en telefoonnummer.
Programmapartner Openbare Bibliotheek Amsterdam stelt hun locaties beschikbaar tijdens het Amsterdam Museumkamp en verzorgt een programma tijdens het Amsterdam Museumkamp.
Wat ga je allemaal doen?
Tijdens de hele week ga je werken aan een eigen kunstwerk. Samen met een kunstenaar ga je zelf op locatie in je eigen stadsdeel aan de slag met het kunstwerk! De maakdagen duren van 10:00 tot 15:00 uur. Elke dag is er een gratis vegetarische lunch (met dieetwensen kan rekening worden gehouden).
Op maandag (Weesp), woensdag (Centrum, Zuid) of vrijdag (Zuidoost) ga je naar het Amsterdam Museum aan de Amstel, om daar inspiratie op te doen voor het kunstwerk. Je verzamelt in je eigen stadsdeel, en aan het einde van de dag kom je ook weer in je eigen stadsdeel terug. Let op: het kan dat deze dag eerder eindigt dan 15:00 uur. Het zou kunnen dat de dag waarop je naar het museum gaat nog verandert; dit laten we natuurlijk zo snel mogelijk weten.
In Weesp en Centrum organiseert programmapartner Openbare Bibliotheek Amsterdam tijdens een dagdeel een programmaonderdeel rondom het thema taal.
Op vrijdagmiddag (in Zuidoost: donderdagmiddag) mogen je ouders/verzorgers langskomen op locatie om het kunstwerk te bewonderen!
Over de kunstenaars
Afra Eisma (zij/hen, Den Haag, 1993) maakt grote installaties van textiel en keramiek die uit de verbeelding komen. Via ambachtelijke technieken weeft ze persoonlijke verhalen door haar kleurrijke werk, waar zowel plek is voor mooie maar ook lastige herinneringen. Naast haar artistieke praktijk is de kunstenaar betrokken bij verschillende activistische initiatieven. Afra is woonachtig en werkzaam in Amsterdam.
Annalies van Eerde (zij/haar, Velsen,1968) is kunstdocent en wolkunstenaar, gespecialiseerd in akoestische wandkunst. Voorheen gaf ze les bij onder andere Artis-Ateliers en de Volksuniversiteit, nu geeft ze masterclasses in haar atelier in Nes aan de Amstel. Daarnaast organiseert ze creatieve workshops zoals eco-printen en botanisch tekenen in de natuur. Het bewust ervaren van zintuigen, bijvoorbeeld via kunst en bosbaden, speelt een grote rol in haar werk. Annalies is woonachtig en werkzaam in Amsterdam.
Gerdien van Halteren (Zij/haar, Bunschoten-Spakenburg, 1993) is designer en illustrator. Haar werk, ontstaan uit de wezens die ze creëert, is speels, surrealistisch en heeft een vleugje duisternis en is onmiskenbaar queer. Ze werkt onder het pseudoniem GARYWELT, de naam van haar innerlijke wereld waar haar herinneringen, emoties, observaties en fascinaties samenkomen. Gerdien is woonachtig in Amsterdam en werkzaam vanuit haar atelier in het Volkshotel op de Wibautstraat.
Lisa Konno (zij/haar, Amsterdam, 1992) is modeontwerper, filmmaker en kunstenaar. In haar werk staan thema’s zoals duurzaamheid en culturele identiteit centraal, met een kenmerkende mix van activisme, esthetiek en humor. Door samen te werken met verschillende disciplines gebruikt ze mode als een middel om menselijke verhalen te vertellen, in plaats van aan te zetten tot overconsumptie. Sinds 10 jaar woont en werkt Lisa in Amsterdam, waar ze haar ontwerppraktijk verder ontwikkelt.
01
04
Sleep & ontdek

Amsterdam Museumkamp, 2023, fotograaf: Bobbie Wagenaar.
Over ELJA Kindermuseumlab
In de periode 2023-2025 krijgen Amsterdamse kinderen (9-12 jaar) de kans om mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst. Hoe ziet dat eruit? En hoe ziet het ultieme museum voor en door kinderen eruit? Door mee te doen aan het Amsterdam Museumkamp, samen te werken aan kunstwerken, tentoonstellingen samen te stellen, en een kinderklankbordgroep en kinderdirecteur te installeren bouwen Amsterdamse kinderen mee aan hun eigen kindermuseum.
Ze helpen om de blik van het publiek en personeel te openen en het museum dé plek voor kinderen te maken. Maar bovenal, biedt het maken van en kijken naar kunst voor de kinderen mogelijkheden om te reflecteren op henzelf, hun omgeving en de wereld.
Mede mogelijk gemaakt door
Het ELJA Kindermuseumlab wordt mogelijk gemaakt door de ELJA FOUNDATION.
Het lectoraat Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten begeleidt en onderzoekt het ELJA Kindermuseumlab.
De Openbare Bibliotheek Amsterdam is programmapartner.