28 okt - 1 nov 2024
Amsterdam Museumkamp herfstvakantie
Onderdeel van het ELJA Kindermuseumlab
28 okt - 1 nov 2024
Amsterdam Museumkamp, 2023, fotograaf Bobbie Wagenaar.
Ben jij tussen de 9 en de 12 jaar? Woon jij in Noord, West, Nieuw-West of Oost? Vind jij het leuk om creatief bezig te zijn en wil jij meehelpen om een echt kindermuseum te ontwikkelen?
Aanmeldingen zijn gesloten
De Openbare Bibliotheek Amsterdam is programmapartner van het ELJA Kindermuseumlab.
Praktische informatie
Tijden
Van maandag 28 oktober t/m vrijdag 1 november van 10.00 uur t/m 15.00 uur. Het is de bedoeling dat je de volledige week aanwezig bent.
Locaties
Noord: OBA Waterlandplein (Waterlandplein 302)
West: OBA Mercatorplein (Mercatorplein 103)
Nieuw-West: AZC Willinklaan (Willinklaan 3)
Oost: Jeugdland (Valentijnkade 131)
Programmapartner Openbare Bibliotheek Amsterdam stelt hun locaties beschikbaar tijdens het Amsterdam Museumkamp en verzorgt een programma tijdens het Amsterdam Museumkamp.
Wat ga je allemaal doen?
Maandag: Op maandag gaan we naar het Amsterdam Museum. De kinderen verzamelen op de locatie in hun eigen stadsdeel. Hier krijgen de kinderen een rondleiding door de tentoonstellingen van het Amsterdam Museum. De kinderen voeren een opdracht uit waarbij ze leren hoe ze wat ze hebben gezien en gehoord om kunnen zetten in kunst. Het kan zijn dat deze dag eerder is afgelopen dan 15:00 uur.
Dinsdag, woensdag en donderdag: Dit zijn de maakdagen. De kinderen gaan met de kunstenaars aan de slag. Gezamenlijk maken ze een kunstwerk. Deze dagen duren van 10:00 uur tot 15:00 uur.
Vrijdag: Vrijdagochtend maken we het kunstwerk af. Na de lunch sluiten we de week feestelijk af op de locatie in uw stadsdeel. Ouders/verzorgers zijn hierbij ook welkom!
Deelnemende kunstenaars
01
04
Sleep & ontdek
Stadsdeel Oost
Isa van Lier (zij/haar, Amsterdam, 1996) is multidisciplinair kunstenaar. In de vorm van schilderijen, ruimte vullende installaties en keramische sculpturen ontwikkelt ze een universele vormentaal die begrepen kan worden door intuïtie, lichaam en ziel. In recente projecten keert Isa haar innerlijke wereld naar buiten om intieme en vloeiende ruimtes te creëren die de kinderlijke nieuwsgierigheid van bezoekers stimuleren in een wereld van vorm, kleur en geanimeerde objecten. In 2020 behaalde ze een BA in de Schone Kunsten aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag). Isa is woonachtig en werkzaam in Amsterdam.
Stadsdeel Nieuw-West
Yazan Maksoud (Damascus, Syrië, 1988) heeft een beeldtaal ontwikkeld op het snijvlak van beeldhouwkunst en design. Samen met Nasam Abboud vormt hij het artistieke duo N&Y. Gefascineerd door het fenomeen patriarchaat, en het effect daarvan op de samenleving, richt zijn artistieke praktijk zich op het bevragen van stereotype beelden van vrouwen. Zijn werk heeft het doel bij te dragen aan een meer harmonieuze samenleving. Maksoud heeft, net als Abboud, zijn Bachelor of Fine Arts behaald aan de Damascus Universiteit. Yazan is woonachtig en werkzaam in Amsterdam.
Stadsdeel Noord
Robin Kapitein (hij/hem, Amsterdam, 1992) is glas-in-loodkunstenaar. Zijn levendige werk is geïnspireerd op de natuur, het Amsterdamse stadsbeeld en abstracte kunst. Door het combineren van klassieke technieken met moderne thema's, brengt hij een frisse kijk op een traditioneel ambacht. Vanuit zijn studio in Amsterdam Noord maakt Robin opvallende panelen en installaties die het samenspel van licht en kleur vastleggen, waardoor glas in lood nieuw leven wordt ingeblazen voor een nieuwe generatie. Robin is woonachtig en werkzaam in Amsterdam Noord.
Stadsdeel West
Koos Buster (hij/hem, Amsterdam, 1991) studeerde in 2018 af aan de afdeling keramiek van de Gerrit Rietveld Academie. Buster beschouwt kunst maken als een manier om de wereld mooier te maken en het leven te vieren. In zijn oeuvre zoekt hij vaak naar de “perfecte dwaasheid” of naar iets geks om te vieren. Hij heeft een sterke voorkeur voor keramiek vanwege de veelzijdigheid, de rijke geschiedenis en de fragiliteit van het materiaal. Keramiek heeft voor hem de charme van duurzaamheid, omdat het materiaal eeuwenlang kan behouden als het onaangeroerd blijft. Koos is woonachtig en werkzaam in Amsterdam.
Amsterdam Museumkamp, 2023, fotograaf: Bobbie Wagenaar.
Over ELJA Kindermuseumlab
In de periode 2023-2025 krijgen Amsterdamse kinderen (9-12 jaar) de kans om mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst. Hoe ziet dat eruit? En hoe ziet het ultieme museum voor en door kinderen eruit? Door mee te doen aan het Amsterdam Museumkamp, samen te werken aan kunstwerken, tentoonstellingen samen te stellen, en een kinderklankbordgroep en kinderdirecteur te installeren bouwen Amsterdamse kinderen mee aan hun eigen kindermuseum.
Ze helpen om de blik van het publiek en personeel te openen en het museum dé plek voor kinderen te maken. Maar bovenal, biedt het maken van en kijken naar kunst voor de kinderen mogelijkheden om te reflecteren op henzelf, hun omgeving en de wereld.
Mede mogelijk gemaakt door
Het ELJA Kindermuseumlab wordt mogelijk gemaakt door de ELJA FOUNDATION.
Het lectoraat Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten begeleidt en onderzoekt het ELJA Kindermuseumlab.
De Openbare Bibliotheek Amsterdam is programma partner.