Bestel tickets
English
Groepsportret personen in klederdracht

Uitgelicht

Gezichten van Noord-Holland

Onvertelde verhalen van Aalsmeer tot Texel

26 jul - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    2 nov 2024

    Amsterdam Museum aan de Amstel

    Museumnacht in het Amsterdam Museum

    Pubquizzen, ASMR, workshops en meer!

    Museumnacht tickets
    Foto van het Amsterdam Museum in het H'ART gebouw vanaf de overkant van de Amstel met roze lichten

    2 nov 2024

    Amsterdam Museum aan de Amstel

    Kom langs tijdens Museumnacht 2024!

    Volg workshops, doe mee aan een pubquiz, stap in een tijdmachine of kom tot rust met ASMR bij het Amsterdam Museum op 2 november.

    Heb je altijd al een eigen portret willen maken voor een museum? Ben je benieuwd hoe het is om ASMR te ervaren tussen iconische modestukken? Misschien wil je wel je kennis over Amsterdam testen! Ervaar het allemaal tijdens de Museumnacht 2024 bij het Amsterdam Museum.

    Bekijk hieronder alle programmaonderdelen. Tijdens Museumnacht is het museum open van 19.00 tot 02.00 uur 

    Museumnacht tickets
    Foto van de vaste opstelling van het museum vanuit de fide met uitzicht op de wenteltrap en enkele werken.

    Speedtours

    19.00 - 02.00 uur - elk half uur  

    Vliegensvlug langs de verhalen van Amsterdam? Doe elk half uur mee met een speedtour door Panorama Amsterdam. Hoor de verhalen van onze stad uit het verleden, het heden en de toekomst. Het eerste deel van de tentoonstelling laat een chronologische geschiedenis van Amsterdam zien, van de 16e eeuw tot nu. Het tweede deel laten we zien wat nú belangrijk is voor de stad. Daar horen ook thema’s en onderwerpen bij die (nog) niet tot de traditionele canon behoren. Omdat wij altijd bezig zijn om niet alleen de geschiedenis maar ook het heden en de toekomst van de stad te vangen. De geschiedenis wordt namelijk nu geschreven.

    Tip: Deze tours zijn een perfecte voorbereiding voor de Amsterdamse Pubquiz Marathon later op de avond!  

    Foto van mensen die aandachtig 1 richting op kijken terwijl zij op de vloer van het museum zitten.

    Pubquiz Marathon

    19.30 - 00.30 uur (elke 40 min, vol = vol) 

    Weet jij wat "Mataglap" betekent? Met welke musea het H'ART Museum samenwerkt? En welke locatie van het Amsterdam Museum nu wordt verbouwd? Het Amsterdam Museum en H'ART Museum slaan de handen ineen in de oude kerkzaal van Amstel 51. Geniet van een pikketanussie en een broodje bal in onze bruine kroeg terwijl je ouwehoert over kunst en Amsterdamse feitjes. Ieder uur is er een ander thema met een nieuwe host.  

    Of je nu een echte Amsterdammer bent, een cultuurliefhebber of er geen sjoege van hebt, dit is jouw kans om te schitteren!

    Foto van wijnlabels die geschilderd en beplakt worden.

    Workshop: Wijnlabel maken met Flessie

    19.00 - 01.00 uur - doorlopend

    Waarom zijn vrouwen zo vaak onzichtbaar in het verhaal van Amsterdam? Het Amsterdam Museum wil dat veranderen. Ontwerp samen met Flessie jouw unieke, handgeschilderde wijnlabel als ode aan een Amsterdamse vrouw. Cheers op alle vrouwen! 

    Flessie is een concept waarbij gepersonaliseerde, handgetekende etiketten gemaakt worden voor wijn en meer, waarin jouw unieke verhalen en herinneringen worden vastgelegd. 

    Foto van groep mensen op de fide met koptelefoons op.

    ASMR-talk: Unboxing

    Tijden volgen

    *fluistert* Luister en ontdek hoe musea modeobjecten bewaren en presenteren in een ASMR-talk, waarin de zachte geluiden en verhalen je meenemen achter de schermen van de collectie en de mini-expo Unboxing: Fashion from the ArchivesDe mini-expo toont een greep uit onze modecollectie en verkent hoe een museum zijn modecollectie op nieuwe manieren kan presenteren. Van een 16de-eeuws borststuk tot nieuwe aanwinsten van toonaangevende Amsterdamse ontwerpers als Mohamed Benchellal, Tess van Zalinge en de Pink Feather Explosion-jurk van David Laport, gedragen door popster Rihanna. 

    ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) zorgt voor een rustgevende ervaring door het gebruik van subtiele geluiden zoals fluisteren, aanrakingen en stoffen die je zintuigen prikkelen; kom tot rust terwijl je luistert naar het geritsel van zuurvrijpapier.  

    Foto van mensen in photobooth met pruiken, hoeden en andere attributen

    Photobooth: Vrouwen van Mokum

    19.00 - 00.00 uur - doorlopend

    Stap in de tijdmachine en transformeer jezelf tot een legendarische Amsterdamse vrouw! In deze photobooth maak je een iconische foto om mee naar huis te nemen. Vereeuwig jezelf zodat we de historische vrouwen niet vergeten. Natuurlijk zijn alle genderidentiteiten welkom om in de tijdmachine te stappen.

    Foto van groep zittende personen in gesprek met staand persoon. Zittende personen lachen.

    Tussen Kunst & Kitsch: Mode editie

    21.00 uur, 22.00 uur en 00.00 uur

    Met mode en stijl zeggen we wie we zijn, in welke tijd we leven en tot welke groep we willen behoren. En ook waar we voor staan, waar we in geloven, en waar we naartoe willen gaan. Zodra een kledingstuk aan een museumcollectie wordt toegevoegd, krijgt het een andere functie. Er wordt door specialisten voor gezorgd. Het wordt bestudeerd samen met betrokken gemeenschappen en, zo nu en dan, voor publiek tentoongesteld. Wie bepaalt wat van waarde is in een museum en wat is het belang van collectievorming voor de modewereld?

    Hoeveel is het petje waard dat je op hebt? Of je schoudertassie die je elke dag om hebt? En die jurk die Rihanna ooit heeft aangehad? Schuif aan bij de speciale Tussen Kunst & Kitsch tafel en ontdek de antwoorden op deze vragen en meer door in gesprek te gaan met mode- en museumexperts over jouw dagelijkse kledingvoorwerpen.  

    Foto van zittende mensen aan lange tafel die aan knutselproject werken en geïnstrueerd worden door persoon met feesthoed op

    Workshop: Maak een ode aan een Amsterdamse Vrouw

    19.00 - 02.00 uur - doorlopend  

    Schrijf jij mee aan de nieuwe tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam - een ode? Met de hulp van verschillende schrijvers breng je een ode aan een vrouw die iets betekend heeft voor Amsterdam en vul je het verhaal van de stad aan! Je ode wordt onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum. 

    Deze workshop is onderdeel van het project Vrouwen van Amsterdam - een ode, ter gelegenheid van de 750e verjaardag van Amsterdam. De aftrap was op 8 maart 2024 op Internationale Vrouwendag. Vanaf die datum roepen we iedereen op om een ode te maken voor een vrouw die belangrijk is (geweest) voor de stad Amsterdam. Iedereen kan meedoen. De vorm van een ode is vrij.

    Liever niet een ode schrijven maar tekenen? Sluit dan aan bij de doorlopende workshop van Flessie waarbij je je eigen wijnlabel designed.

    Kunstwerk met vrouwen in alle kleuren erop afgebeeld ik teken/verf stijl.

    Foxy Ladies: Vossenjacht op zoek naar Amsterdamse Vrouwen

    19.00 - 01.00 uur - doorlopend

    Ga op vossenjacht door het museum en ontdek de vergeten vrouwen van Amsterdam! Met de speciale stempelkaart zoek je naar hints in schilderijen, objecten en verhalen door het hele museum. Vind jij alle vrouwen en hun verhalen? Dan win je een hele speciale prijs... 

    Foto van vrolijke vrouw die een kaart uit een spel lijkt vast te hebben

    Untold Restored - AR tour en kaartspel

    19.00 - 02.00 uur - doorlopend

    Zeven jongeren hebben voor het programma Untold Restored een kaartspel en een augmented reality tour ontworpen, speciaal voor het Amsterdam Museum. Wie hebben de stad gemaakt tot wat het nu is? Welke personen waren belangrijk en waarom? De augmented reality tour brengt de verhalen achter de kunstwerken tot leven. Met het spelen van het kaartspel leer je op interactieve wijze meer over kunst, Amsterdam en hoe een museum werkt: waarom mag je bijvoorbeeld niet met je tas het museum in, hoe verzamelt een museum kunst en van wie is de kunst eigenlijk?  

    Kom het kaartspel voor de eerste keer zelf ervaren en wie weet ga je er met de winst vandoor! 

    Foto van persoon die op een tafel vol knutselspullen aandachtig aan het werk is

    Workshop: Gezichten van Nu met Sioe Jeng Tsao (SEEYOUSIOE)

    19.30 uur, 20.30 uur en 21.30 uur

    Voel je je vaak niet vertegenwoordigd in musea? Veel historische portretten tonen vooral witte mannen en traditionele verhalen. In de tentoonstelling Gezichten van Noord-Holland hebben we dit doorbroken door nieuwe gezichten en verhalen te verzamelen die de diversiteit van de provincie laten zien. 

    In deze workshop met kunstenaar Sioe Jeng Tsao (SEEYOUSIOE) – illustrator, schrijver en activist – maken we samen nieuwe portretten die jouw verhaal vertellen en de diversiteit van onze gemeenschappen vieren. Teken een portret dat bijdraagt aan een museum waar iedereen zichtbaar is en gehoord wordt! 

    Zien we je op 2 november?

    Het Amsterdam Museum vind je aan de Amstel.

    Adres: Amstel 51, 1018 EJ, Amsterdam

    Toegankelijkheid: Het pand is voorzien van een lift en is geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers en scootmobielen. 

    Museumnacht tickets
    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal
    • Vrouwen van Amsterdam

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024