Bestel tickets
English
Groepsportret personen in klederdracht

Uitgelicht

Gezichten van Noord-Holland

Onvertelde verhalen van Aalsmeer tot Texel

26 jul - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    2 nov 2024

    Huis Willet-Holthuysen

    Museumnacht in Huis Willet-Holthuysen

    Performances, workshops, mode en meer

    Museumnacht tickets
    Foto van zijaanzicht gevel Willet Holthuysen. Het Huis is belicht met roze lampen

    2 nov 2024

    Huis Willet-Holthuysen
    Foto van personen die de trap van Willet Holthuysen oplopen.

    Museumnacht Amsterdam 2023, foto: Noa Sussenbach

    Huis der Collectieven

    Tijdens Museumnacht nemen toonaangevende Amsterdamse collectieven waaronder – Patchwork Family, Le Trou Collective, Dream Unit & Werker Collective – Huis Willet-Holthuysen over voor een radicale herinterpretatie van ons cultureel erfgoed. In deze take-over laten zij de traditionele kaders van het museum achter zich om een nieuw, levend archief te creëren dat vraagt hoe we de culturele innovaties van onze tijd en de toekomst kunnen bewaren en herdenken.

    Deze collectieven brengen hun eigen verhalen, praktijken en perspectieven samen om te laten zien hoe divers en levendig de cultuur van Amsterdam is. Zij dagen ons uit om hedendaags cultureel erfgoed vast te leggen op een manier die ruimte biedt voor groei en verandering. Door te experimenteren met tegen-archivering kunnen we niet alleen de geschiedenis kritisch benaderen, maar ook nieuwe paden openen voor toekomstige generaties. Het collectief vormt een krachtig middel om samen het narratief van de stad vorm te geven, waarin elke stem gehoord kan worden.

    Tijdens Museumnacht in Huis Willet-Holthuysen word je meegenomen door de lens van de collectieven; wat bevragen ze, wat motiveert hen, hoe brengen zij hun ideeën in de praktijk en hoe creëren ze gemeenschapszin, community en hoe beïnvloeden ze elkaar?

    Bekijk hieronder alle programmaonderdelen. Tijdens Museumnacht is het museum open van 19.00 tot 02.00 uur 

    Museumnacht tickets
    Foto van dragqueen met microfoon vast.

    Patchwork Family: living art and archiving the underground

    In de Koepelkamer van Huis Willet-Holthuysen veranderen leden van Patchwork Family in levende kunstwerken en dagen ze de traditionele grenzen van musea uit. Hun performances brengen moderne kostuumdrama’s tot leven, wat een sterk contrast vormt met de klassieke sfeer van Huis Willet-Holthuysen. Iconen uit de queer underground scene krijgen in deze historische context een nieuwe betekenis, waarmee ze de beperkingen van instituten doorbreken. Tegelijkertijd nemen ze je in de Balzaal mee in hun archiveringsproces, waarin ze eerdere modeshows laten zien om de underground mode- en cultuurscene zichtbaarder te maken. Met dynamische projecties en geluid vieren ze de vrijheid en ongrijpbaarheid van deze cultuur.

    Foto van kunstwerk met modieus gekleed persoon erop.

    Dream Unit: shop it work it

    Dream Unit, dé plek voor de nieuwste en onontdekte mode- en kunstobjecten in Amsterdam, sluit perfect aan bij het thema van het Huis der Collectieven. In deze levendige winkel worden grensverleggende creaties van opkomende makers samengebracht – van mode en sieraden tot kunst en boeken. Dream Unit biedt namelijk een podium aan merken en handgemaakte objecten die nog niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Bij Dream Unit draait alles om gemeenschapsvorming en het vieren van creatieve diversiteit. De ruimte fungeert niet alleen als winkel, maar als een levend archief van hedendaags vakmanschap. Tijdens Museumnacht kun je een scala aan talenten ontdekken en deelnemen aan een interactieve workshop, waarbij je direct in contact komt met de makers

    Foto van handen die een hapje maken met de tekst 'Le Trou' eroverheen

    Community & connectivity met Le Trou Collective

    Tijdens Museumnacht brengt Le Trou Collective een unieke performance naar Huis Willet-Holthuysen, waarbij ze mensen verbinden, talenten een podium bieden, en eten centraal stellen. In contrast met de historische exclusiviteit van het huis, opereert Le Trou vanuit de basis, gericht op gemeenschappen die zich van onderop organiseren. Hun performance, opgezet als een feestelijk diner in de keuken, laat zien hoe sociale barrières vervagen en mensen op een informele manier met elkaar in contact komen. Dit tafereel belichaamt hun visie op inclusieve gemeenschapsvorming, waar iedereen welkom is. Terwijl deze momenten van samenhorigheid in het moment tastbaar zijn, stelt de performance ook vragen over het bewaren van gedeelde herinneringen als cultureel erfgoed.

    Foto van een tafel met een werkboek en koptelefoons en kaartjes erop.

    Werker collective presenteert: archiefmateriaal en panelgesprek

    Werker Collective is een Amsterdams kunstcollectief dat sinds 2009 opereert op het snijvlak van arbeid, ecofeminisme en LGBTQ+ bewegingen. Ze maken gebruik van media zoals installaties, performances en publicaties om onderdrukte verhalen en zelforganisatie zichtbaar te maken. Met een archief van meer dan 3000 documenten, dat actief wordt ingezet voor workshops en artistieke projecten, geven zij een stem aan onderdrukte verhalen. Tijdens Museumnacht nemen zij je mee in hun wereld van zelforganisatie en counter-archivering, waarbij je op een collectieve manier kunt onderzoeken hoe geschiedenis herschreven kan worden en hoe onderdrukte verhalen tot leven kunnen komen.

    Zien we je op 2 november?

    Huis Willet-Holthuysen vind je aan de Herengracht.

    Adres: Herengracht 605, 1017CE, Amsterdam

    Toegankelijkheid: Het historische pand is vanwege de vele trappen en het ontbreken van een lift helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en scootmobielen. We onderzoeken momenteel de mogelijkheden welke aanpassingen we kunnen doen om Huis Willet-Holthuysen voor iedereen beter toegankelijk te kunnen maken.

    Museumnacht tickets
    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal
    • Vrouwen van Amsterdam

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024