Bestel tickets
English
Vva collage klein

Uitgelicht

Vrouwen van Amsterdam - een ode

Impact, kunst en verhalen die de stad verrijken

14 dec 2024 - 31 aug 2025
Amsterdam Museum aan de Amstel

    3 sep 2024

    Amsterdam Museum aan de Amstel

    Talk Unboxing: Fashion from the Archives

    Een perspectief op wat mode is en betekent

    Koop ticketsMeer info over de mini-expo
    Portret van persoon met kleurrijke broek en kleurrijke armkleding

    3 sep 2024

    Amsterdam Museum aan de Amstel

    Mode uit het verleden, heden en toekomst

    Tijdens Amsterdam Fashion Week gaat (mode) journalist Aynouk Tan op 3 september in gesprek met conservator Roberto Luis Martins, oprichter van Lichting Mariette Hoitink, Mariette Hoitink en ontwerpers Denzel Veerkamp en Tess van Zalinge. Een gesprek over de betekenis van mode uit het verleden, heden en toekomst. Wie bepaalt wat van waarde is in een museum en wat is het belang van collectievorming voor de modewereld? 

    Praktische informatie
    Datum: 3 september
    Tijd: Inloop: 11.45 uur, start talk: 12.00 uur, eind talk: 13.00, vrij bezoek mini-expo Unboxing: 13.00 tot 14.00 uur.
    Prijs: €5,-
    Locatie: Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51
    Voertaal: Nederlands

    Koop tickets
    Roze fotojurk op paspop Rihanna

    Feather dress door David Laport, 2017, fotografie door Monique Vermeulen

    Over de mini-expo

    Met mode en stijl zeggen we wie we zijn, in welke tijd we leven en tot welke groep we willen behoren. En ook waar we voor staan, waar we in geloven, en waar we naartoe willen gaan. Zodra een kledingstuk aan een museumcollectie wordt toegevoegd, krijgt het een andere functie. Er wordt door specialisten voor gezorgd. Het wordt bestudeerd samen met betrokken gemeenschappen en, zo nu en dan, voor publiek tentoongesteld. De mini-tentoonstelling Unboxing: Fashion from the Archives toont een greep uit de modecollectie en verkent hoe een museum de modecollectie op nieuwe manieren kan presenteren. Van een 16de-eeuws borststuk tot nieuwe aanwinsten van toonaangevende Amsterdamse ontwerpers als Mohamed Benchellal, Tess van Zalinge en de Pink Feather Explosion-jurk van David Laport, gedragen door popster Rihanna. 

    Met Unboxing ‘pakken we uit’. Neem een kijkje achter de schermen, voel aan een 19de-eeuwse japon en ruik aan een verborgen kledingstuk.

    Meer informatie
    Portret van persoon in erg kleurrijke kleding

    Aynouk Tan

    Aynouk Tan is (mode) journalist en programmamaker gespecialiseerd in de relatie tussen uiterlijk en (queer) identiteitspolitiek. Door uiterlijk als systeem te onderzoeken worden o.a. koloniale, cis gender en hetero normatieve narratieven gedeconstrueerd. Oftewel: het queeren van identiteit. Tan maakt ook deel uit van de adviescommissie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Dutch Design Awards en is voorzitter van het bestuur van de politieke partij Amsterdam BIJ1.

    Zijportret van Mariette Hoitink in het zwart-wit

    Mariette Hoitink, fotografie door Petrovsky & Ramone

    Mariette Hoitink

    Mariette verbindt creatieve, technische, commerciële en digitale professionals en vaardigheden met klanten over de hele wereld. Ze is medeoprichter van de House of Denim Foundation en de locatie Denim City, de denim innovatie campus in Amsterdam met een vestiging in São Paulo Brazilië. Het is de eerste en enige Jean School ter wereld. 

    Portret in het zwart-wit van Tess van Zalinge

    Tess van Zalinge

    Tess van Zalinge (1989) ontwerpt op de grens van couture en ready-to-wear met veel aandacht voor vakmanschap, sculpturale vormen en duurzaamheid. Ze heeft een fascinatie voor Nederlands erfgoed en haalt veel inspiratie uit ambachtelijke streekdrachtkennis en -technieken. Door bijna uitsluitend ongebruikte designersstoffen – ook wel deadstock – te gebruiken, toont ze in haar collecties hoe mode ook duurzamer kan. 

    Foto van persoon die in boek bladert

    Denzel Veerkamp

    Denzel Veerkamp studeerde af als modevormgever en maakte direct veelbelovende indrukken met zijn collectie ‘The Rebound Parley’ (2022). Na geselecteerd te worden als Lichting 2022 finalist maakte hij zijn runway debut tijdens Amsterdam Fashion Week 2022. Zijn collectie reisde daarna door naar Dutch Design Week 2022, Designblok Prague 2022 en internationale modemanifestatie FASHIONCLASH Festival. In 2023 organiseerde het Amsterdam Museum een mini-expo met het werk van Veerkamp genaamd ‘The Perpetual Reverse Assimilation Project’. 

    Roberto Luis Martins, 2022,  Foto Amsterdam Museum, pfg

    Roberto Luis Martins

    Roberto Luis Martins (1994) is curator Mode en Populaire Cultuur bij het Amsterdam Museum. In zijn projecten zijn meerstemmigheid, multizintuigelijkheid en intergenerationele overdracht centrale thema’s. Hiervoor co-cureerde Luis Martins de tentoonstellingen ‘Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge’, over de kracht van handwerktechnieken, en ‘Grand March. A Historic House through a Ballroom Lens’ over de artistieke stemmen van ballroom house, House of Vineyard.

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal
    • Vrouwen van Amsterdam

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024