9 nov 2024
9 nov 2024
Amsterdam Museum aan de AmstelMilieurechtvaardigheid
Kom op 9 november van 15.30 tot 16.30 uur naar deze diepgaande rondleiding onder leiding van Ashton Pemapanik Dunkley van de Nanticoke Lenni-Lenape Nation. Deze verhelderende rondleiding gaat in op milieurechtvaardigheid en de vitale rol die Inheemse gemeenschappen spelen in het beschermen van onze planeet.
De rondleiding is uitverkocht.
Prijs: €5,00
Let op: De voertaal van de rondleiding is Engels.
Ashton Pemapanik Dunkley, 2024, Françoise Bolechowski
Ashton Pemapanik Dunkley
Ashton, die haar wortels heeft in de tradities van het Nanticoke Lenni-Lenape volk uit Delaware en New Jersey, zal inzichten delen over Inheemse identiteit en de diepe verbondenheid met land en water. De tour zal misvattingen aan de kaak stellen en de veerkracht en soevereiniteit van Inheemse gemeenschappen laten zien, in het bijzonder die van haar eigen Inheemse natie. Zoals Ashton zegt: "We vragen je om onze verhalen opnieuw te horen, na eeuwen van milieuvernietiging en koloniale uitbuiting."
Ashton Pemapanik Dunkley is een Jamaicaanse en Nanticoke Lenni-Lenape interdisciplinair historicus, universitair docent en promovendus (Universiteit van Minnesota). Ze is geboren en getogen in de meest zuidelijke kustwateren van Lenapehoking - haar voorouderlijk thuisland dat tegenwoordig bekend staat als Delaware en New Jersey. Ashton brengt de vaak over het hoofd geziene geschiedenissen van haar zwarte en Nanticoke Lenni-Lenape voorouders naar boven. Ze schrijft en doceert over onderwerpen als: Native American Studies, Black Studies, Black and Indigenous Feminisms, Race & Identity, Settler Colonialism, Environmental Justice, Water, and Public Memory.
patricia kaersenhout - Non Sine Periculo, foto Mike Bink
Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?
De rondleiding zal onder andere door de tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? Het Inheemse verhaal achter New York gaan. De aanleiding voor deze tentoonstelling is dat het in 2024 400 jaar geleden is dat Nederlanders bij de monding van de Hudson in Amerika arriveerden om een kolonie te stichten. Nadat die kolonie in 1664 door de Engelsen werd veroverd op de Nederlanders groeide de nederzetting in de eeuwen daarna uit tot de stad New York.
De Nederlandse invasie en decennialange kolonisatie in dit gebied hadden grote gevolgen voor de Inheemse bevolking die in de 17e eeuw leefde in het gebied en op het eiland dat zij Manahahtáanung noemden. Zij verloren hun land en werden het slachtoffer van meegebrachte ziektes, oorlogen en verlies van manieren om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Kolonisten maakten het Inheemse volken doelbewust onmogelijk om hun eigen levenswijze en cultuur te behouden. Tegelijkertijd is er altijd verzet geweest vanuit de Inheemse gemeenschappen, tot op de dag van vandaag.