Bestel tickets
English
Groep verborgen verhalen velsen high res 1 1 1

Uitgelicht

Gezichten van Noord-Holland

Onvertelde verhalen van Aalsmeer tot Texel

26 jul - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    5 okt 2024

    Collectiecentrum

    Weekend van de Wetenschap: Bewaarde geheimen

    Ontdek weetjes die niemand ziet (8 t/m 14 jaar)

    Meld je gratis aan
    Kijkje achter de schermen in het Collectiecentrum van het Amsterdam Museumbewerkt

    5 okt 2024

    Collectiecentrum

    Kijkje achter de schermen

    Tijdens het Weekend van de Wetenschap kunnen kinderen kennis maken met het museumwerk achter de schermen. Wat doen we bij Amsterdam Museum om 100.000 voorwerpen goed te bewaren en te onderzoeken? Want we weten nog lang niet alles! Zeker als het om onzichtbare dingen gaat, is dat spannend. 

    Zaterdag 5 oktober richten onderzoekers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hun mobiele laboratorium in. Jonge speurneuzen mogen hen assisteren bij het onderzoek. Doe je mee aan een spannende ontdekkingstocht om samen de geheimen van museumvoorwerpen te onderzoeken? Meld je aan voor een van de workshops!

    Tijden
    5 oktober van 10.30 tot 11.45 uur
    5 oktober van 13.30 tot 14.45 uur

    Locatie
    De workshops vinden plaats in ons Collectiecentrum in Amsterdam-Noord, ongeveer 10 minuten fietsen westelijk van de NDSM-pont. Het Collectiecentrum is ook eenvoudig met de auto te bereiken vanaf de A10, er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Het exacte adres en een routebeschrijving ontvang je na aanmelden in de bevestigingsmail.

    Aanmelden
    Foto: Amsterdam Museum

    Foto: Amsterdam Museum

    Word onderzoeker!

    Trek je laboratoriumjas aan en assisteer de onderzoekers! Bijvoorbeeld door goed bij te houden wat jullie samen ontdekken. Of ga met een microscoop op zoek naar de allerkleinste beestjes die museumspullen om te smullen vinden. En wist je dat Rembrandt ook hield van tekenen? Met een lichtbak kun je in het papier watermerken ontdekken en onderzoeken of iets echt heel oud is, of een latere vervalsing. Of maak je liever zelf een geheime tekening? Misschien kunnen we die tevoorschijn halen met een trucje…

    Meld je aan voor de workshop
    Crimelite met onderzoeker, foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

    Crimelite met onderzoeker, foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

    Achter de schermen

    Wat je in het museum niet ziet, is al het werk dat in het Collectiecentrum wordt gedaan om alle voorwerpen in goede conditie te houden. Bij 100.000 voorwerpen is er heel wat te verzorgen en te onderzoeken. Door onderzoek te doen, komen we meer te weten over de voorwerpen, en dat kunnen we dan weer in het museum aan bezoekers vertellen. Soms zijn er vragen of iets echt of nep is. Of is het niet duidelijk hoe oud iets is. Hoe kom je daar dan achter? Als we weten van welk materiaal iets is gemaakt, weten we ook hoe we dit het beste kunnen opbergen. En bij dingen die stuk zijn gegaan, is er soms onderzoek nodig om te kijken op welke manier deze nog gerestaureerd kunnen worden.   

    Meld je aan voor de workshop
    Onderzoek met XRF spectroscopie, foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

    Onderzoek met XRF spectroscopie, foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

    Lab op pad

    Extra spannend zijn de vragen over dingen die met het blote oog niet te zien zijn. Dan heb je speciale onderzoeksapparaten nodig waarmee je een voorwerp als het ware van binnen kunt bekijken, zonder het kapot te maken. Daarom zijn de laboratoriumonderzoekers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op bezoek. Zij hebben enkele apparaten uit hun laboratorium meegenomen om onderzoek in het Collectiecentrum te doen. Ze zijn zelf heel nieuwsgierig naar wat ze gaan ontdekken! Jullie ook? 

    Meld je aan voor de workshop
    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal
    • Vrouwen van Amsterdam

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024