Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    6 jul - 7 jul 2024

    Workshop: maak een ode!

    Samen verrijken we de geschiedenis

    Sil 5 HR inv

    6 jul - 7 jul 2024

    Mis jij vrouwen in de Amsterdamse geschiedenis?

    Vind jij het ook raar dat vrouwen zo onzichtbaar zijn in de geschiedenis van Amsterdam? Breng een ode aan een vrouw die iets betekend heeft voor Amsterdam en verrijk de geschiedenis! Je ode wordt onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum.

    Op 6 en 7 juli, van 15.00 tot 16.45 uur, organiseert het Amsterdam Museum op eigen locaties en bij verschillende partnerlocaties speciale gratis workshops waarbij je wordt uitgenodigd om een ode te brengen aan een Amsterdamse vrouw. 

    Kom naar een van onze workshops, wij helpen je op weg! Meld je hieronder gratis voor een van de locaties aan:

    Sil 1 HR

    Over de workshop

    Breng een ode uit aan een vrouw die voor jou belangrijk is. Dit kan een publiek figuur uit de geschiedenis zijn, maar ook jouw eigen buurvrouw. Wat voor rol heeft deze vrouw gespeeld in de stad, welke invloed heeft ze op jou gehad en waarom verdient zij een ode? In je ode is de link met Amsterdam belangrijk.

    Of je al weet aan wie je een ode wil brengen of niet, tijdens deze workshop helpen we je op weg. Na afloop van de workshop kan je jouw ode insturen (of natuurlijk thuis eerst afronden). Alle brieven worden opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum. 

    Programma

    • 15:00 uur Welkom en introductie  
    • 15:15 uur Inspiratiesessie door ambassadeurs van het project of schrijvers. Wie langskomen bij de workshop wordt binnenkort bekendgemaakt.
    • 15:30 uur Start workshop 
    • 16:45 uur Einde 

    Meld je gratis aan voor een van de data op een locaties, samen verrijken we de geschiedenis! 

    Sil 2 HR inv

    Inspiratie opdoen

    Wie mag echt niet missen in de geschiedenisboeken? Een vrouw die heeft geleefd in, gebouwd aan en gezorgd voor Amsterdam en haar bewoners. Een paar eeuwen geleden of vorige maand nog. Een vrouw die hier aankwam van ver of juist van dichtbij, een vrouw die je inspireert en een podium verdient.

    Weet je nog niet naar wie je wil schrijven? Check dan ons platform. Hier kan je ingestuurde ode's lezen, geven we tips voor het schrijven van een ode, en delen we lees-, luister-, kijk- en doe-tips om meer te weten te komen over vrouwen van nu en vrouwen uit de geschiedenis. 

    Bekijk het platform

    Over het project

    Vrouwen zijn belangrijk in het verhaal van de stad Amsterdam. Zowel in het heden als verleden. Maar deze verhalen worden niet altijd verteld, hun namen niet altijd genoemd. Wist jij bijvoorbeeld dat het Amsterdamse Bos is ontworpen door een vrouw? Of misschien heeft jouw moeder of oma wel een verschil gemaakt voor de stad? Het Amsterdam Museum is op zoek naar deze verhalen! Samen met jou willen we meer vrouwen in de geschiedenis van Amsterdam brengen. Door het maken van een ode – een brief, video, geluidsopname, foto, tekening, gedicht of andere vorm – aan een vrouw die verbonden is aan de stad.

    Lize Korpershoek, Hedy d'Ancona, Imane Valk, Tammie Schoots en Ellen Brudet gingen je voor en schreven een ode. 

    Locaties workshopweekend 2

    De locaties

    Stadsarchief Amsterdam: meld je aan
    Stadsarchief Amsterdam is het geheugen van de stad, met een indrukwekkende verzameling van meer dan 50 kilometer aan archieven, miljoenen kaarten, tekeningen, prenten, en uitgebreide geluids-, film-, en fotoarchieven. Als de wettelijke bewaarplaats voor de gemeente Amsterdam, zet het Stadsarchief zich in voor het verzamelen, beheren en toegankelijk maken van het rijke erfgoed van de stad.

    The Black Archives: meld je aan (alleen 6 juli)
    The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. The Black Archives bevindt zich tijdelijk in de Amsterdamse Poort in het Bijlmergebied, waar zich nu een levendige gemeenschap herbergt. 

    Huis Willet-Holthuysen: meld je aan
    Stap in het verleden in het indrukwekkende Huis Willet-Holthuysen in het centrum van Amsterdam. Het dubbele herenhuis aan de Herengracht is ingericht met verschillende stijlkamers, ruimtes die er nog uitzien zoals vroeger.Het huis ontleent zijn naam aan het echtpaar dat hier eind 19e eeuw woonde: Abraham Willet en Louisa Holthuysen. Zij verzamelden veel kunst en objecten en lieten het interieur vormgeven naar hun eigen smaak.

    Amsterdam Museum aan de Amstel: meld je aan
    Het Amsterdam Museum is een plek om kennis en betekenisvolle verhalen met elkaar te delen, om met meer begrip naar elkaar te kijken. We maken alles wat speelt in de stad, in het verleden, heden en de toekomst bespreekbaar. Zo maken we de stad samen leefbaar, voor iedereen. 

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024