Bestel tickets
English
Groep verborgen verhalen velsen high res 1 1 1

Uitgelicht

Gezichten van Noord-Holland

Onvertelde verhalen van Aalsmeer tot Texel

26 jul - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    16 okt - 24 nov 2024

    Externe locatie

    Onze Jordaan x Amsterdam Museum

    Mini-expositie bij het DeLaMar

    Onze Jordaan musical

    16 okt - 24 nov 2024

    Externe locatie

    Iconische objecten

    Verdieping voor, tijdens of na afloop van de musical

    Het Amsterdam Museum, DeLaMar en TEC Entertainment gaan een unieke samenwerking aan in het kader van de nieuwe Nederlandse musical Onze Jordaan, die vanaf 16 oktober in het Amsterdamse theater DeLaMar te zien is. Bij deze door Diederik Ebbinge geschreven musical zal een kleine expositie te zien zijn. De tentoonstelling biedt een historisch perspectief op het verhaal dat wordt verteld in Onze Jordaan. Aan de hand van twee exclusieve bruiklenen uit de collectie van het Amsterdam Museum en foto's kunnen bezoekers van de musical zich in de foyer van DeLaMar verdiepen in de rijke geschiedenis van deze iconische Amsterdamse wijk.

    Draaiorgel Het Snotneusje Fa G Perlee 1930 1940 collectie Amsterdam Museum Foto op de Dam Amsterdam Museum

    Draaiorgel Het Snotneusje, collectie Amsterdam Museum.

    Over de mini-expositie

    Het Snotneusje
    Na vijf jaar bezetting stond de Dam in Amsterdam op 7 mei 1945 vol met een feestvierders om de geallieerden te verwelkomen, toen plotseling geweerschoten klonken. Duitse militairen schoten op de aanwezige menigte, die overal wanhopig beschutting probeerden te zoeken. Velen zochten dekking achter draaiorgel het Snotneusje en overleefden daardoor de beschietingen.  Het Snotneusje is bewaard gebleven en is een topstuk in de collectie van het Amsterdam Museum. Het draaiorgel verlaat normaal slechts één keer per jaar zijn vaste plek in het museum om te draaien op de Dam maar zal nu een aantal weken exclusief uitgeleend worden aan DeLaMar. Middels foto en filmmateriaal wordt bij het draaiorgel uitleg gegeven over de tragische beschieting op de Dam op 7 mei 1945 en wordt de recente restauratie van het draaiorgel belicht. 

    Naoorlogse bouwkundige ontwikkeling
    Tijdens en na de WOII was de Jordaan een arme arbeiderswijk, met slechte woningen en voorzieningen, waar hele gezinnen slechts één kamer bewoonden. Veel Jordanezen vertrokken naar de Tuindorpen en later ook naar Almere en Purmerend. De Jordaan werd vanaf toen bevolkt door studenten, artiesten en kunstenaars, opgevolgd door de yuppen. Zij zorgden voor grondige renovatie van de oorspronkelijk panden. Daarmee werd de Jordaan weliswaar behouden, maar veranderde het karakter van de wijk definitief. In de mini-tentoonstelling zal deze ontwikkeling in beeld gebracht worden met fotomateriaal uit onder andere het Stadsarchief.

    Tickets
    Geluidsinstallatie van tante Leen versterker maker onbekend ca 1980 collectie Amsterdam Museum Foto Amsterdam Museum

    Geluidsinstallatie van tante Leen, collectie Amsterdam Museum.

    Tante Leen

    Belcanto is de term voor de zo karakteristieke zangstijl uit de Jordaan, voortgevloeid uit de Italiaanse opera. De vertaling betekent letterlijk “mooi gezongen” en sporen daarvan horen we terug in de liedjes van Tante Leen, Johnny Jordaan en Willy Alberti. Typisch voor de Jordaan zijn de vele zangkoortjes die veelal werden opgericht om aan de hardheid van de dagelijkse realiteit (de oorlog en armoede) wat verlichting te brengen. De melancholie die dit met zich meebracht horen we ook nu nog terug in het zo kenmerkende levenslied. In de kleine expositie bij de musical zal fotomateriaal aangevuld met de originele microfoon van Tante Leen uit de collectie van het Amsterdam Museum te zien zijn.

    Tickets
    Cast Onze Jordaan, fotograaf: Margot de Heide

    Musical 'Onze Jordaan'

    In het kader van het 750-jarig bestaan van Amsterdam presenteert regisseur Diederik Ebbinge een ontroerende musical over de Jordaan. Hoofdrolspeelster Greet (gespeeld door Ellen Pieters) blikt op haar 80ste verjaardag terug op haar tijd in deze geliefde wijk. Het verhaal raakt aan thema’s als saamhorigheid, verandering en hoop. De typische belcanto-zangstijl, bekend van artiesten als Willy Alberti en Johnny Jordaan, weeft door de voorstelling en brengt klassiekers als De parelvissers, Bij ons in de Jordaan, La donna è mobile en De glimlach van een kind tot leven. 

    Onze Jordaan is van 16 oktober t/m 24 november te zien in DeLaMar.

    Tickets
    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal
    • Vrouwen van Amsterdam

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024