26 jul - 10 nov 2024
Gezichten van Noord-Holland
Onvertelde verhalen van Aalsmeer tot Texel
26 jul - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de AmstelNu te zien
Lange tijd waren portretten alleen betaalbaar voor de rijksten in de samenleving. Een geschilderd, getekend, gedrukt of gebeeldhouwd portret was kostbaar. Verreweg de meeste mensen werden daarom nooit geportretteerd, en we zien hen dus ook niet terug in onze museumcollecties.
Om de portretten van de 21ste eeuw wél een goede afspiegeling van onze tijd te laten zijn, hebben we nieuwe gezichten nodig. Zo kan iedereen zich herkennen in de verhalen en gezichten die in het museum worden getoond. Samen met het Frans Hals Museum zijn we de provincie in getrokken om in co-creatie nieuwe portretten te maken en te verzamelen. In de tentoonstelling Gezichten van Noord-Holland zie je de onvertelde verhalen van Aalsmeer tot Texel.
Tip: Kom op 29 september naar de gratis borduurworkshop! Corrina van Wijk, een deelnemer van Verborgen Verhalen uit Velsen - onderdeel van de tentoonstelling Gezichten van Noord-Holland -, helpt je samen met een aantal andere ervaren borduursters op weg bij het borduren. Meer informatie en aanmelden
Museum of Humanity, Gezichten van Zaandam.
Co-creatie
Historische (groeps)portretten en verhalen uit de provincie dienden als inspiratiebron voor de kunstenaars, inwoners en organisaties die aan Gezichten van Noord-Holland meededen. Co-creatie – gelijkwaardige samenwerking – met alle partners was in dit project belangrijk om nieuwe portretten te maken, die bijdragen aan een vollediger beeld van de samenleving.
De resultaten van de co-creaties, en ook van de portretwedstrijd waaraan ruim duizend mensen meededen, zijn in de tentoonstelling te zien, en van 3 april tot en met 17 augustus 2025 in het Frans Hals Museum.
Samenwerkingspartners
- Museum Kaap Skil, Texel
- Kunst en Cultuurcentrum Fluxus, Zaandam
- Stichting Kunst en Cultuur en de Kunstploeg, Aalsmeer
- Centrum voor de Kunsten, Beverwijk
- Stadsreporters, IJmond
- Stichting Work Heart Make Art, Alkmaar & Hoorn
- Jeugdcentrum Flinty’s, Haarlem
Fietstocht Amsterdam, Texel Stratenmakers Audiocollectief, Francoise Bolechowski, 2023.
Stratenmakers Audiocollectief
Stratenmakers Audiocollectief is een multidisciplinair en eclectisch collectief van makers. Met de microfoon in de hand leggen de Stratenmakers de wereld vast in kleine en grote verhalen. Dat doen ze zelden vanuit de stilte van een studio, maar juist vanuit de bruisende straten van hun thuisbasissen in Amsterdam Zuidoost en Amsterdam West.
Tijdens hun zoektocht naar diverse gemeenschappen in de provincie verzamelden zij bijzondere verhalen over historische dijkdorpen, een creatief gezin in Monnickendam en agrarische ondernemers. Hun reizen en bezoeken hebben geleid tot unieke verhalen die zijn samengevat in drie multidisciplinaire portretten.
Verborgen Verhalen
Wereldwijd zijn er meer mensen dan ooit op de vlucht vanwege oorlog, conflict of vervolging. In veel grote West-Europese steden heeft een meerderheid van de inwoners een migratieachtergrond. Tegelijk leven steeds meer mensen in sociale bubbels, waarbij contact met anderen buiten de eigen kring soms beperkt blijft.
Met het project Verborgen Verhalen creëerde Mirna Ligthart (1971) een plek om juist interactie te bevorderen, in het bijzonder tussen mensen met en zonder migratieachtergrond. Nederlandse vrouwen met en zonder migratieachtergrond deelden hun verhalen. Gedurende een half jaar kwamen ze elke maandagochtend samen in IJmuiden om autobiografisch te schrijven en gezamenlijk te borduren onder leiding van schrijver Susanne Gijsbers (1968) en kunstenaars Corrina van Wijk (1970) en Lisa Konno (1992).
Elke vrouw heeft een eigen sprookje geschreven, gebaseerd op een belangrijk moment uit het eigen leven. Symbolen uit het sprookje zijn vervolgens door de vrouwen op een kraag geborduurd. In tegenstelling tot de molensteenkragen op het regentessenportret uit de eerste zaal, hebben de vrouwen hier een platte kraag gebruikt die in de 17de eeuw werd afgezet met kant. De kragen dienen nu als canvas voor de persoonlijke verhalen van de vrouwen.
Op 29 september van 13:00 tot 16:00 uur organiseren we een gratis borduurworkshop!
Te zien in de tentoonstelling
01
06
Sleep & ontdek
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door
De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Frans Hals Museum en met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door de Gemeente Amsterdam, de VriendenLoterij en de ELJA Foundation.