23 aug - 10 nov 2024
23 aug - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de AmstelOpnieuw voorstellen
Het Amsterdam Museum bezit een van de oudste modecollecties van Nederland. Met ongeveer 10.000 objecten omvat de collectie een schat aan historische én hedendaagse mode. Vanwege de kwetsbaarheid van textiel wordt deze collectie beperkt aan het grote publiek getoond. Met Unboxing: Fashion from the Archives stelt de modecollectie zich opnieuw aan de bezoeker voor, op een multi-zintuigelijke manier.
De mini-expo Unboxing: Fashion from the Archives bevindt zich in Studio Panorama in het Amsterdam Museum, te bezoeken met een regulier entreebewijs tussen 23 augustus en 10 november.
Object: Harnas, 1575-1600, collectie Amsterdam Museum, Beeld: Dylan Eno & Finn van Tol.
Nieuwe topstukken
Met mode en stijl zeggen we wie we zijn, in welke tijd we leven en tot welke groep we willen behoren. En ook waar we voor staan, waar we in geloven, en waar we naartoe willen gaan. Zodra een kledingstuk aan een museumcollectie wordt toegevoegd, krijgt het een andere functie. Er wordt door specialisten voor gezorgd. Het wordt bestudeerd samen met betrokken gemeenschappen en, zo nu en dan, voor publiek tentoongesteld. De mini-tentoonstelling Unboxing: Fashion from the Archives toont een greep uit de modecollectie en verkent hoe een museum de modecollectie op nieuwe manieren kan presenteren. Van een 16de-eeuws borststuk tot nieuwe aanwinsten van toonaangevende Amsterdamse ontwerpers als Mohamed Benchellal, Tess van Zalinge en de Pink Feather Explosion-jurk van David Laport, gedragen door popster Rihanna.
Met Unboxing ‘pakken we uit’. Neem een kijkje achter de schermen, voel aan een 19de-eeuwse japon en ruik aan een verborgen kledingstuk.
Fotografie: Annemarijn van der Kolk
De curatoren
Roberto Luis Martins
Roberto Luis Martins (1994) is curator Mode en Populaire Cultuur bij het Amsterdam Museum. In zijn projecten zijn meerstemmigheid, multizintuigelijkheid en intergenerationele overdracht centrale thema’s. Hiervoor co-cureerde Luis Martins de tentoonstellingen Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge, over de kracht van handwerktechnieken, en Grand March. A Historic House through a Ballroom Lens, over de artistieke stemmen van ballroom house House of Vineyard.
"Met Unboxing willen we de verhalen binnen Panorama Amsterdam nog voelbaarder en toegankelijker te maken. We presenteren enkele recente aanwinsten van makers die furore hebben gemaakt, met werken van Mohamed Benchellal, Tess van Zalinge en de wereldbekende Feather Dress van David Laport die door popster Rihanna is gedragen. Ook tonen we enkele ‘vergeten’ kledingstukken, zoals een sokbeurs, een guimpe en een hersenlap."
Emma Waslander
Emma Waslander (1990) werkt als Curator Public Program en is Inhoudelijk coördinator van Studio Panorama in het Amsterdam Museum. Creatief in verschillende media, met een focus en passie voor projecten die helpen om het culturele landschap te vormen en te veranderen.
"Vanwege de fragiliteit van textiel is het zeldzaam om mode te presenteren, daarom zijn we steeds op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om onze collectie met het publiek te delen. Denk bijvoorbeeld aan publieksprogrammering en depotbezoeken maar ook aan experimenteren met digitale oplossingen zoals 360 graden fotografie, het gebruik van Augmented Reality, Virtual Reality en de nieuwste AI-technieken."
01
09
Sleep & ontdek
Studio Panorama, 2022, Gert Jan van Rooij
Studio Panorama
Op het dak en in het hart van de collectiepresentatie van het Amsterdam Museum vind je Studio Panorama. Op deze plek zijn steeds nieuwe presentaties te zien van kunstenaars, artiesten of collectieven. Op deze manier gaan ze de dialoog aan met de collectiepresentatie Panorama Amsterdam. Ze geven daarmee een nieuw, hedendaags perspectief op de objecten aan de wanden. Studio LA (Lorien Beijaert en Arna Mačkić) ontwierp een open ruimte met abstracte objecten en vormen, die makers kunnen gebruiken om hun werk te tonen en zich deze ruimte op hun eigen manier toe te eigenen.
Studio Panorama is te bezoeken met een regulier entreebewijs.
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door
Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdpartners Gemeente Amsterdam, VriendenLoterij en Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation. We bedanken graag een anonieme begunstiger voor hun bijdrage.