Home - Tv

Koningsdag Special - Feestdag op z'n Mokums

Traditiegetrouw kleurt op 27 april het hele land, koningsgezind of niet, oranje. In Amsterdam doen we dat op onze eigen manier, meestal voorzien van een flinke dosis humor en spot. De Koningsdag Special van donderdag 29 april staat dan ook in het teken van de tradities van dit feest. Wat betekenen de tradities en wat is het belang ervan? Hoe leg je tradities vast en hoe geven ze de tijdsgeest weer?

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ KONINGSDAG SPECIAL ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
We trappen de uitzending af met een panelgesprek tussen Lara Nuberg, Irene Stengs en Bob Brockhoff waar we het gaan hebben over de veranderende tradities die in Amsterdam bestaan (hebben) rondom de verjaardag van de vorst.

- Lara Nuberg -
Schrijven en historicus

- Irene Stengs -
Antropoloog

- Bob Brockhoff -
Eigenaar café de Blaffende Vis

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vervolgens gaan we in gesprek met Dennis en Ron, verzamelaars van Oranjalia, en hebben we het over hun grote passie voor het Koningshuis en hum omvangrijke Oranjecollectie.

- Dennis & Ron Pugh- van Randeraat -
Verzamelaars van Oranjalia

Tot slot zal ook kunstenaar David Veldhoen worden geïnterviewd over de kroningsdag van Beatrix in 1980. Hij maakte toen samen met Pieter Giele een wachthuisje bij zijn woning achter het Paleis als ludiek protest bij de kroning. Het pand waar David woonde was toen nog gekraakt.

- David Veldhoen -
Architectonisch ontwerper en beeldend kunstenaar

De aflevering wordt gepresenteerd door conservator Annemarie de Wildt.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ (TERUG) KIJKEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
De uitzending is live op deze pagina te zien op 22 april vanaf 20.30 uur. Terugkijken kan ook via ons YouTube kanaal maar ook op onze website. Salto zendt onze uitzendingen ook via de televisie uit, als wel op hun website op maandag 22:00 uur en zaterdag 10:00 uur.

Website: www.amsterdammuseum.nl/tv

YouTube: www.youtube.com/ahmamsterdam

Salto: www.salto.nl

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ AFLEVERINGEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬