Home - Tv

New Narratives - Keti Koti 2020-2021: Herdenken & Strijden

Wat betekent herdenken en welke strijd moet er nog worden gevoerd?

Op donderdag 3 juni is er weer een aflevering van New Narratives te zien. Dit keer staat deze in het teken van de Keti Koti maand die op 1 juni start. Ook kijken we terug op de BLM demonstratie die vorig jaar op dezelfde datum op de Dam plaatsvond.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ UITZENDING ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Op initiatief van Stichting Eer en Herstel wordt sinds 1 juni 2013 de Keti Koti maand gestart met een Memre Waka, een wandeltocht langs grachtenpanden die gelinkt zijn aan het slavernijverleden. De tocht eindigt met een herdenking van de voorouders, die geleden hebben onder slavernij, bij de ambtswoning van de burgemeester. De Memre Waka heeft vanwege de pandemie afgelopen jaar en dit jaar niet plaats kunnen vinden. De herdenking van de voorouders vond plaats in besloten kring.

Samen met lid van stichting Eer & Herstel, Martha Koenders en wintipriesteres Marian Markelo, bespreken we de betekenis van de memre waka en het herdenken van de voorouders. Onze derde gast, fotograaf Luciano Ölz, was een jaar geleden bij de de BLM demonstratie op de Dam en bracht deze in beeld. Hoe kijkt hij terug op het afgelopen jaar?

Ook kijken wij naar een korte reportage waarin conservator Annemarie de Wildt vertelt over hoe het Amsterdam Museum betrokken raakte bij de herdenking van het slavernijverleden.

Tot slot, sluiten wij de uitzending af met een optreden van Black Harmony!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De uitzending wordt gepresenteerd door Vanessa Vroon-Najem (wetenschappelijk medewerker Amsterdam Museum) en Ghanima Kowsoleea (curator Publieksprogramma Amsterdam Museum).

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ GASTEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Martha Koenders (lid van stichting Eer en Herstel en voorzitter van aflegvereniging Andressa Bun Mama)
Marian Markelo (winti priesteres)
Luciano Ölz (evenementfotograaf, activist en jeugdhulpverlener)
Black Harmony

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ (TERUG) KIJKEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

De uitzending is live op deze pagina te zien op 3 juni vanaf 20.30 uur. Terugkijken kan ook via ons YouTube kanaal maar ook op onze website. Salto zendt onze uitzendingen ook via de televisie uit, als wel op hun website op maandag 22:00 uur en zaterdag 10:00 uur.

Website: www.amsterdammuseum.nl/tv
YouTube: www.youtube.com/ahmamsterdam
Salto: www.salto.nl

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ AFLEVERINGEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬