Home - Tv

New Narratives Talk - Vrijdenken: Yalla! een verbinding tussen joden en moslims

In deze aflevering van New Narratives Talks gaan we in op de tentoonstelling Vrijdenkers, van Spinoza tot nu.

Vrijdenken is een dynamisch begrip dat tijd- en plaatsgebonden is en voortdurend aan verandering onderhevig.

Wie is vandaag de dag een vrijdenker? Hoe tolerant zijn we zelf? In hoeverre geven we ruimte aan de ander? Deze vragen onderzoeken we in deze aflevering samen met gasten Lody B. van de Kamp en Fatima Akalai. Beiden zijn mede-oprichters van Yalla!, een initiatief van Joden en Moslims die zich samen inzetten voor de dialoog tussen beide groepen. Dat doen ze door middel van uitwisseling op gebied van kunst en cultuur en door verbinding te zoeken en elkaar zo te versterken. Welke verantwoordelijkheid voelen zij om anderen te stimuleren voorbij bestaande vijandsbeelden te denken? Hoe gaan ze om met de weerstand die dat met zich meebrengt? En hoe plaatsen zij hun initiatief in de bredere context van hedendaags antisemitisme en moslimhaat?

We sluiten de uitzending af met een optreden van Noam Vazana.
--
De uitzending wordt gepresenteerd door Vanessa Vroon-Najem (wetenschappelijk medewerker Amsterdam Museum).
--
De uitzending is op deze pagina live te zien op 22 september juni vanaf 20.30 uur.

Terugkijken kan ook via ons YouTube kanaal. Salto zendt onze uitzendingen ook via de televisie uit, als wel op hun website op maandag 22:00 uur en zaterdag 10:00 uur.

Website: www.amsterdammuseum.nl/tv
YouTube: www.youtube.com/ahmamsterdam
Salto: www.salto.nl
--