Schermafbeelding 2024 06 25 145340

AMJournal #2: Short Essays by Students

Geschiedenis

AM Journal

Amsterdam

Untitled design2

Historicus Dr. Tim Verlaan was de gastredacteur van de tweede editie van Amsterdam Museum Journal: ‘Deconstructing Gentrification’. De redactie en hij cureerden en beoordeelden twee korte essays geschreven door studenten die Verlaan's MA-module over 'Wonen als recht’ volgden. Deze studenten onderzochten hoe sociale bewegingen en politieke denkers sinds de Industriële Revolutie tegen het woonvraagstuk aankeken en welke acties ze ondernamen om sociale verandering teweeg te brengen. Want uiteraard kon de geschiedenis van gentrificatie niet onbesproken blijven in dit nummer. 

Photo Sanci Kooper

Gentrificatie en kunstenaars

In het eerste essay reflecteert Sanci Koper op de dubieuze rol van kunstenaars in gentrificatieprocessen in Amsterdam. In Nederland lijkt de overheid cultuur en creativiteit in te zetten als middel om buurten aantrekkelijker te maken, maar hoe kijken kunstenaars hier tegenaan? 

SAMENSIMON

De ontdekking van gentrificatie

In het tweede essay verdiepen Sam van Donselaar en Simon Serné zich in de 'ontdekking van gentrificatie' in Nederlandse kranten door mediaberichten over de gentrificatie van de Jordaan in de jaren 70 en 80 te analyseren. Want hoe werd gentrificatie toen geframed?   

Cover image AMJ 2

Wil je de Short Essays lezen of de andere rubrieken van AMJournal #2 bekijken? Klik dan op de onderstaande link: 

Lees meer!