IMG 6312 2

Een bijzondere plek: Het Begijnhof

Educatie

Geschiedenis

IMG 6299 2

Wat is het Begijnhof?

Het Begijnhof in Amsterdam, gesticht in de middeleeuwen binnen het Singel, is uniek door zijn lagere ligging en individuele stadshuizen. Het was oorspronkelijk geheel omsloten door water en toegankelijk via een poortje bij de Begijnensteeg. De begijnen woonden er vanaf 1346 en het werd in 1389 als hof genoemd. Het Begijnhof was meer een soort klooster, alhoewel ze meer vrijheid hadden dan nonnen. De begijnen legde een kuisheidsgelofte af maar hadden wel de vrijheid om het hof te verlaten om te kunnen trouwen. 

IMG 6458

Het beroemdste Begijntje in de geschiedenis

Cornelia Arens, overleden op 14 oktober 1654, is het beroemdste Begijntje in de geschiedenis van het Begijnhof. Haar laatste wens was in de goot begraven te worden in plaats van de "ontheiligde" kapel. Volgens de legende werd ze toch in de kapel begraven, maar haar kist verscheen telkens in de goot. Dit herhaalde zich driemaal. Een andere variant van de legende zegt dat haar ziel geen rust vond en 's nachts rondzwierf, waarna ze uiteindelijk in de goot werd begraven.

Social Media Avatar04 2

Meer bijzondere verhalen

Wil je meer bijzondere verhalen en ode's zien of zelf een ode maken aan een vrouw die iets heeft betekend voor de stad Amsterdam? Klik dan op de button hieronder!  


 

Maak een ode!