Jakoba Mulder VVA

In de spotlight: Jakoba Mulder

Educatie

Emancipatie

Feminisme

Jakoba mulder 2

Wie is Jakoba Mulder?

Jakoba Helena Mulder (1900-1988) was de eerste vrouwelijke stedenbouwkundige bij de gemeente Amsterdam. Ze had oog voor detail. Waar mannen met grote namen als Cornelis van Eesteren en Ben Merkelbach dachten in vogelvluchten en grote lijnen, keek Mulder om zich heen en zag hoe mensen hun omgeving gebruikten en hoe ze ermee worstelden. Het verhaal van het buurmeisje dat in de aarde zat te wroeten op zoek naar zand en haar op het idee bracht zandbakken te ontwerpen, wordt in geen enkel interview met haar gemist, maar is dan ook meer dan spreekwoordelijk.

Amsterdamse bos eerste schets

De 'juffrouw van het Bos'

Het Amsterdamse Bos, zorgvuldig ontworpen door Jakoba Mulder, werd aangelegd tussen 1934 en 1970. Voorheen lagen hier weiden en turfstekerijen. Mulder, ook bekend als 'de juffrouw van het Bos', bepaalde de locaties van waterpartijen, wegen, en heuvels. Dit project, samen met haar andere Amsterdamse werken, vormde haar stedenbouwkundige benadering.

Social Media Avatar04 2

Meer bijzondere verhalen!

Wil je meer bijzondere verhalen en ode's zien of zelf een ode maken aan een vrouw die iets heeft betekent voor de stad Amsterdam? Klik dan op de button hieronder! 

Maak een ode!