Louisa Holthuysen 1

In de spotlight: Louisa Holthuysen

Educatie

Emancipatie

Feminisme

Willet Holthuysen 2

Wie is Louisa Holthuysen?

Sandrina Louisa Geertruida (Louisa) Holthuysen (1824-1895) was een Nederlandse kunstverzamelaar. Louisa was het enige kind van Pieter Gerard Holthuysen, een fortuinlijke koopman, en Sandrina Louisa Lepeltak. Het gezin reisde jaarlijks door Europa. In 1855 kochten de Holthuysens het pand Herengracht 605. Louisa erfde het huis na het overlijden van haar ouders. In 1861 trouwde ze met Abraham Willet, beiden 36 jaar oud maar wel op huwelijkse voorwaarden. Louisa hield volledige zeggenschap over haar eigendommen. Ze gaf haar man een toelage van 4.000 gulden per jaar. 

Huis willet holthuysen 3

Wie is Louisa Holthuysen?

Het echtpaar genoot van kunst, theater, en muziek. Louisa bouwde een kunstcollectie op met werken van eigentijdse Franse en Nederlandse meesters. Na het overlijden van Abraham in 1888, bleef Louisa kinderloos. Ze liet haar huis, inboedel, en kunstcollectie aan Amsterdam na, met de voorwaarde dat het een museum zou worden dat hun namen draagt. 

Huis willet holthuysen 5

Het Huis Willet-Holthuysen

Het Huis Willet-Holthuysen, het dubbele herenhuis aan de Herengracht is ingericht met verschillende stijlkamers. De ruimtes zien er nog uit zoals vroeger met een Franse stijltuin. Elk halfjaar is er ook een tentoonstelling te zien van een hedendaagse maker.

Social Media Avatar04 2

Meer bijzondere verhalen

Wil je meer bijzondere verhalen en ode's zien of zelf een ode maken aan een vrouw die iets heeft betekent voor de stad Amsterdam? Klik dan op de button hieronder! 

Maak een ode!