Uitgelicht - Een plek van verzet
Geschiedenis
AM Journal
Voor de eerste editie van AMJournal schrijft historicus Dorine Maat over Huis Willet-Holthuysen als een plek van verzet tijdens de tweede wereld oorlog.
Huis Willet-Holthuysen
Huis Willet-Holthuysen, een grachtenpand in Amsterdam, werd oorspronkelijk aan de stad geschonken door de laatste eigenaar, Louisa Willet-Holthuysen, in 1895. Het huis heeft een rijke geschiedenis met verschilende families en instituten.
Oorlogsjaren
Op 15 mei, 1940, marcheren Duitse soldaten over de Berlagebrug Amsterdam in. Daarmee maken ze de bezetting van de stad een feit. In Amsterdam leidde dit tot het ontstaan van verschillende verzetsbewegingen. Het verzet wilde slachtoffers van het nieuwe regime helpen aan valse paspoorten, voedselbonnen en onderduikaddressen.
Verzet in Huis Willet-Holthuysen
Tijdens de oorlog leefde de familie Boer in het huis. Vader Dirk Arie boer was er concierge en
woonde er samen met zijn vrouw Helena en hun dochters Ewalda en Carla in de kelder.
In 1943 huurde het sociagrafisch instituut ISONEVO kantoren in het pand, een deel van de medewerkers was betrokken bij het verzet. Samen met notulen van de Verzetsraad is er beeld materiaal uit de oorlogstijd van het huis Willet-Holthuysen. Deze beelden tonen de activiteiten van de Verzetsraad, vastgelegd door fotograaf Cas Oorthuys.
Verzet in Huis Willet-Holthuysen
Lees meerVerzet in Huis Willet-Holthuysen
Lees meerVerzet in Huis Willet-Holthuysen
Lees meerCall for Papers
AMJournal roept alle onderzoekers op hun abstract voor de tweede editie van de online, peer reviewed Amsterdam Museum Journal, gewijdt aan de impact van gentrificatie in de stedelijke omgeving (gepubliceerd onder diamond open access in 2024).