Ode aan Catharina EggesOp eigen kracht

Almanak voor vrouwen door vrouwen, 1792, uitgegeven door de wed J Dóll (Catharina Egges), collectie KB
Catharina Egges werd geboren in het Noord-Hollandse Wijdenes op 4 januari 1750. Ze is de dochter van predikant Johannes Egger en Guurtje de Groot. Catharina trouwt, maar is al vroeg weduwe van Willem Cloek, koopman. Na zijn overlijden hertrouwde de jonge Catharina in 1770 met Jan Doll, beginnend uitgever en boekverkoper in Amsterdam. Als Jan in 1781 overlijdt, besluit Catharina de uitgeverij en boekwinkel voort te zetten onder de naam Weduwe J. Doll. Ze doet dit op eigen kracht. De drie kinderen die de volwassen leeftijd bereiken groeiden op in het bedrijf en stonden haar na verloop van tijd ook terzijde. De leiding van het bedrijf hield ze tot aan haar dood in 1824, meer dan 40 jaar, in eigen hand.
Haar inbreng bij de uitgeverij is dat ze veel vrouwelijke schrijfsters uitgaf. Waaronder de ons nog bekende Aagje Deken en Betje Wolff, maar ook schrijfsters waarvan de namen in de vergetelheid zijn geraakt, zoals Maria van Zuylekom, Adrianna van Overstraten, Petronella Moens, Petronella Woesthaven, Anna Barbara van Meerlen Schilperoort, Katharina Bilderdijk-Schweickhardt en Fenna Masterbroek. In het boek 1001 Vrouwen van Els Kloek zijn hoofdstukken aan al deze schrijfsters gewijd.
“In de almanak was er verder ruimte voor proza en poëzie door vrouwen geschreven.”
Catharina geeft ook 30 jaar lang een editie uit van de Almanak 'Voor vrouwen door vrouwen’ uit. In de almanak werden de data vermeld van de paarden- en jaarmarkten, christelijke en heiligendagen, het luiden van de poortklokken van Amsterdam, Enkhuizen en Haarlem, de vertrektijden en aankomsttijden van de trekschuiten en postwagens. Kortom nuttige informatie. Ik kan me voorstellen dat er door de vrouwelijke elite van Amsterdam werd uitgekeken naar de jaarlijkse uitgave van de almanak. In de almanak was er verder ruimte voor proza en poëzie door vrouwen geschreven. De bedoeling was een bijdrage aan een deugdzaam leven. Ook was er aandacht voor romances, de levensverhalen van beroemde vrouwen zoals Jacoba van Beieren en Maria de Medici, natuurbeschouwingen, gedichten met een goddelijke inslag en verwijzingen hoe te handelen als meisje of vrouw.
Het maakt me nieuwsgierig naar hoe zou zo'n almanak, voor vrouwen en door vrouwen, er in onze tijd uit zou zien?
Gebruikte bronnen:
Els Kloek, 1001 Vrouwen {555}
www.dbnl.org
Periode
1750– 1824
Over
Ode van Maria Dubbeldam, namens Zaak de Muurbloem aan Catharina Egges, ook wel bekend als wed. J. Doll.
Na het overlijden van haar man heeft zij de uitgeverij/ boekverkoopster voortgezet.

Catharina Egges
Catharina Dóll-Egges (Wijdenes, 1750 – Amsterdam, 1824) was uitgever en boekverkoper.