Inspiratie
Achtergrondinformatie, inspirerende verhalen en meer
Tijd om het verhaal van Amsterdam samen te verrijken! We geven je lees-, luister-, kijk-, brows- en doe-tips om meer te weten te komen over vrouwen van nu en vrouwen uit de geschiedenis. We voegen regelmatig nieuwe tips toe. Laat je inspireren! Aan wie breng jij een ode?
Vrouwen van Amsterdam - een ode silhouette
Isaac Israels, Aletta Jacobs, 1919
Luisteren
Podcasts, muziek en audioboeken. Alles wat je kan luisteren om meer te weten te komen over vrouwen uit de geschiedenis, of inspiratie op te doen voor je ode.
- De podcast De Eeuw van de Vrouw. Bestsellerauteur Suzanna Jansen onderzoekt samen met journalist Rachel van de Pol de erfenis van de afgelopen 100 jaar vanuit vrouwelijk perspectief en hoe dit doorklinkt in onze tijd.
- Dipsaus. Maatschappijkritische podcast door en voor vrouwen van kleur met Anousha Nzume, Ebissé Wakjira en Mariam El Maslouhi.
- Mina & Mevrouw. In deze podcastserie onderzoekt Maartje van Duin de complexe relatie tussen inwonende dienstbode Mina & Mevrouw, gravin op een kasteel bij Middelburg.
- De podcast Naakt op een kleedje. Heske ten Cate en Yuki Kho bespreken met een vrouwelijke gast een kunstwerk van een vrouwelijke maker.
- De podcast De Geschiedenisles die je nooit hebt gehad. Een podcast uit 2020 met vergeten of minder gehoorde verhalen over vrouwen in de geschiedenis.
Podcast Vrouwen van Amsterdam
Kijken
Films, documentaires, series, tv-programma's of verrassende filmpjes. Zoveel te zien! Vanuit het Amsterdam Museum 5 tips om je onder te dompelen in de wereld van de vrouw.
- Female Gaze Tours van het Amsterdam Museum. In deze rondleidingen reflecteren gastrondleiders van buiten het museum op de presentaties en collectie vanuit een vrouwelijk perspectief.
- Documentaire Godendochters. Waldemar Torenstra volgde de Ajax vrouwen in een veelbewogen seizoen en brengt gedreven verhalen achter het team in beeld.
- Vrouwen van Noord, serie van het Amsterdam Museum. Deze videoserie laat je kennis maken met inspirerende vrouwen van Amsterdam Noord.
- Kunst in het Kort van Maren de Wit - conservator van het Amsterdam Museum. Kunst in het kort zijn korte videos waarin makers en conservatoren aan het woord komen over objecten in collecties en presentaties van het Amsterdam Museum.
Dorine Maat geeft elke maand een flitscollege over een vrouw die impact heeft gehad op de stad Amsterdam zoals hij vandaag de dag is. Van barvouwen tot kunstenaars. Welke vrouwen in jouw buurt verdienen een ode? Iemand uit je straat, je favoriete kroeg of van werk die een plek in de geschiedenis van de stad verdient.
Portret van Ko Mulder 1970 Willem den Ouden Amsterdam Museum
Lezen
Natuurlijk is er ook genoeg te lezen over dit onderwerp. Onderstaande tips van onze redactie.
- Moffenmeiden - Rianne Oosterom. Rianne Oosterom beschrijft de geschiedenis van 'moffenmeiden' vanuit verschillende perspectieven: over meisjes, knippers en omstanders.
- Compagnie dochters, vrouwen en de VOC (1602- 1795) - Michel Ketelaars. Dit boek legt de focus op de rol van vrouwen binnen de VOC en rekent af met het klassieke beeld van de VOC als mannen bolwerk.
- Onzichtbare vrouwen: waarom we leven in een wereld voor en door mannen ontworpen - Caroline Criado Perez. Dit boek presenteert talloze voorbeelden van hoe vrouwen wereldwijd werden en worden vergeten bij het ontwerpen van zowel praktische gebruiksvoorwerpen als de inrichting van de fysieke ruimte en (medisch)onderzoek.
- Het Pauperparadijs - Suzanna Jansen. In deze familiegeschiedenis van Amsterdam tot Veenhuizen spelen vrouwen een belanhrijke rol.
- -1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis Els Kloek. Een naslagwerk met 1001 biografieën van bekende Nederlandse vrouwen uit de laatste 1000 jaar.
Oma Corrie werkt en woont in Amsterdam NL, 2008 Riek Milikowski-de Raat, collectie Amsterdam Museum
Browsen
Er zijn veel online bronnen die je op weg kunnen helpen
- Een object uit de collectie van het Amsterdam Museum kan een handig en inspirerend startpunt zijn voor jouw ode. Slechts 9% van de objecten is tot nu toe gekoppeld aan een vrouw in de geschiedenis. Kijk op am.adlibhosting.com.
- Duik in de archieven van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, of in de collectie van het Stadsarchief Amsterdam. Deze archieven bevatten objecten, boeken en foto’s. Kijk op atria.nl of amsterdam.nl/stadsarchief.
- Kijk rond op de website van Delpher. Op deze website staan gedigitaliseerde historische Nederlandse kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins uit bibliotheken, musea en andere erfgoedinstellingen. Zoek naar de naam van een vrouw en ontdek interessante informatie. Kijk op delpher.nl.
- Bekijk het Vrouwenlexicon. Dit is een online collectie vol met bio’s van opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebieden, in het verleden tot nu. Kijk op resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon.
Vrouwen van Zuidoost, Zanggroep Mama Kumba, Amsterdam Museum
Doen
Ontdek tentoonstellingen, voorstellingen of andere activiteiten die je voorstellen aan vrouwen die een ode verdienen.
- De tentoonstelling For Women Only. Het van Eesteren Museum onderzoekt de kracht van vormgeving en hoe producten de positie van vrouwen in de maatschappij beïnvloeden.
- Women of Amsterdam Tour. Ervaar de geschiedenis van Amsterdam door de ogen van vrouwen.
- De voorstelling Wildbloei van Valentina Tóth is een ode aan de hysterische vrouw. In deze tragikomische, muzikale en over the top one woman show verkent ze de grenzen en clichés van het vrouwbeeld in onze maatschappij.