Samenwerken als partner
Samen verrijken we het verhaal van Amsterdam
Vind jij ook dat vrouwen tot nu toe niet voldoende aandacht hebben gekregen in het verhaal van Amsterdam? Werk je dagelijks met dit onderwerp? Of heb je een ruimte en een gemeenschap en ben je op zoek naar invulling en activiteiten? Voor het project Vrouwen van Amsterdam - een ode werken we graag samen met jou, jouw instelling of netwerk.
Het project Vrouwen van Amsterdam - een ode is van start gegaan op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2024. Vanaf die datum roepen we iedereen op om een ode te schrijven aan een vrouw die belangrijk is (geweest) voor de stad Amsterdam. Deze zijn vanaf mei/juni te zien op dit platform. We dit jaar en in elk geval heel 2025 odes verzamelen.
De odes vormen de basis van waaruit we op nog veel meer manieren een podium bieden aan al die vrouwen en jullie verhalen, zoals in een:
- tentoonstelling;
- boek;
- podcast;
- theatervoorstelling*;
Dit project is ter gelegenheid van de 750e verjaardag van Amsterdam.
* Onder voorbehoud van financiering.
Vrouwen van Nieuw West, Willemieke Kars
Vrouwen in het heden en verleden
Vrouwen zijn belangrijk in het verhaal van de stad Amsterdam. Zowel in het heden als verleden. Maar deze verhalen worden niet altijd verteld, hun namen niet altijd genoemd. Een vrouw die geleefd heeft in, gebouwd heeft aan en gezorgd heeft voor Amsterdam en haar bewoners. Een vrouw die hier aankwam van ver of juist van dichtbij, een vrouw die je inspireert. Wie mag echt niet missen in de geschiedenisboeken?
Het Amsterdam Museum is op zoek naar deze verhalen! Samen met jou willen we meer vrouwen in het verhaal van Amsterdam brengen. Door het maken van een ode – een brief, video, audio, gedicht of andere vorm – aan een vrouw die verbonden is aan de stad.
Illustratie: Hedy Tjin
Partnerships
Naast het maken van een ode, zijn er ook nog andere manieren waarop we kunnen samenwerken:
1. Delen van de oproep en activeren van je netwerk
Deel dit project en onze oproep om odes te maken in je netwerk! Zo verrijken we samen het verhaal van Amsterdam met zoveel mogelijk verhalen van vrouwen.
2. Workshops
a. Organiseer zelf een ode-workshop
Gebruik onze online tips, maak odes met je eigen netwerk en neem contact met ons op. Wij geven graag aandacht aan wat jullie organiseren via dit platform.
b. Organiseer een ode-workshop met steun van het museum
Heb je een ruimte en een netwerk en wil je een workshop organiseren? Wij kunnen bijvoorbeeld bij jullie langskomen om een workshop te geven of schuif aan bij een van de workshops die het museum organiseert. Stuur ons een bericht en we bespreken graag hoe we je daarbij kunnen ondersteunen.
c. Organiseer een community ode-workshop met het museum
Wil je jouw netwerk in de buurt activeren om bij te dragen maar heb je hulp nodig bij het organiseren van een workshop? Stuur ons een bericht dan bespreken we de mogelijkheden.
Illustratie: Hedy Tjin
3. Anders
Wil je op een andere manier bijdragen of sluiten je eigen activiteiten goed aan bij dit project?
Laat het ons weten, want we praten graag over samenwerking.
Meedoen?
Mail dan naar
partners.vrouwenvanamsterdam@amsterdammuseum.nl.
Female Gaze Tour, 2022, Rachel Ecclestone.
Fases in het project
Als partner kun je je altijd verbinden aan ons project. Maar een keuze voor wanneer maakt een belangrijk verschil.
Fase 1: maart - aug 2024
Heb je direct meegedaan? Dan verscheen jouw ode, of die van jouw netwerk, als een van de eerste bijdragen op ons platform. Bovendien is er een grote kans dat we deze meenemen in de tentoonstelling, de podcast, het boek of de theatervoorstelling..
Fase 2: sept – oktober 2024
Later instappen kan ook. De odes komen dan op het platform en vinden misschien ook nog hun weg naar de tentoonstelling, de podcast, het boek of de theatervoorstelling.
Fase 3: november 2024 – zomer 2025
Uiteraard draag je bij aan onze levende collectie over vrouwen van Amsterdam. Tijdens deze periode zullen verschillende bijzondere odes onder de aandacht gebracht worden in onder andere de tentoonstelling, activiteiten (samen met vele partners door de hele stad) en in de theatervoorstelling.
Ook maakt je ode kans om uitgelicht te worden in het boek wat medio oktober gepubliceerd wordt.
Ook na deze fases nodigen we je van harte uit om odes in te blijven sturen. Samen verrijken we het verhaal van Amsterdam!
Aansluiten als partner
Laat het ons weten
Stuur ons een e-mail via partners.vrouwenvanamsterdam@amsterdammuseum.nl. We horen graag hoe en wanneer je wil samenwerken. We zien uit naar je bericht!
Vragen?
Kom je er niet helemaal uit, of wil je wat overleggen? Mail dan via partners.vrouwenvanamsterdam@amsterdammuseum.nl, we denken graag met je mee.
Mede mogelijk gemaakt door
Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdpartners Gemeente Amsterdam en VriendenLoterij & Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation.
Tentoonstellingspartners zijn Cultuurloket DigitALL en Nederlands Letterenfonds.