Ode aan Sterke vrouw1,5 woman

Mina Abouzahra, installatie 1,5 vrouw 2024. Amsterdam Museum
Dit wandtapijt maakte ontwerper Mina Abouzahra (1977) samen met Amazigh-vrouwen van een weefcoöperatie in Marokko. Elk tapijt is uniek en bestaat uit traditionele weeftechnieken met kenmerkende kleuren en symbolen. Moeders en dochters communiceren via de weeftechnieken, waarbij zij boodschappen en verhalen aan elkaar doorgeven. Tapijtknopen is een arbeidsintensief en zwaar ambacht, waar weinig mee wordt verdiend. Als Marokkaans-Nederlands vrouw in Amsterdam voelt Abouzahra nog steeds hoe de weefervaringen van haar voormoeders voortleven in haar. Met dit werk viert Abouzahra het weefambacht. Het symboliseert de verbondenheid van vrouwen door generaties heen.
De installatie 1,5 vrouw bestaat verder uit de Hieja-stoel (2023), de sofa Goity (2012) en het drieluik Fruits of the Loom (2023). De titel verwijst naar een sterke vrouw, een begrip dat in Marokko ook wordt aangeduid als ‘anderhalve vrouw’ of 1,5 tamghart in Tamazight.

Mina Abouzahra, installatie 1,5 vrouw 2024. Amsterdam Museum
Over
Ode van Mina Abouzahra aan vrouwen door generaties heen.
Bruikleen kunstenaar

Sterke vrouw
Wandtapijt 1,5 woman, 2024. De installatie 1,5 vrouw bestaat verder uit de Hieja-stoel (2023), de sofa Goity (2012) en het drieluik Fruits of the Loom (2023). De titel verwijst naar een sterke vrouw, een begrip dat in Marokko ook wordt aangeduid als ‘anderhalve vrouw’ of 1,5 tamghart in Tamazight.
Tags