Ode aan VrouwenGo forth o daughters

Danielle Alhassid Go Forth o Daughters, 2024. Foto: Amsterdam Museum/Gert Jan van Rooij
Go Forth O Daughters, 2024. De installatie Go Forth O Daughters van multidisciplinair kunstenaar Danielle Alhassid (1991) onderzoekt een belangrijk moment in de geschiedenis van Joodse vrouwen: hun opkomst als mogelijke kopers in een nieuwe markt mogelijk gemaakt door ontwikkelingen in druktechnieken en godsdienstvrijheid in het 17de-eeuwse Amsterdam.

Danielle Alhassid Go Forth o Daughters, 2024. Foto: Amsterdam Museum/Gert Jan van Rooij
The Tsenerene – een 16de-eeuwse Jiddische Bijbelvertaling die bekend staat als ‘de vrouwenbijbel’ – engageerde deze vrouwen door feministische interpretaties van Bijbelse figuren af te beelden. Via stop-motionanimaties getoond op vijf schermen verkent het werk hoe de boekdrukkunst vrouwelijke lezers nieuwe mogelijkheden gaf om hun kennis te vergroten. Go Forth O Daughters combineert geschiedenis, literatuur en bewegend beeld om een nieuwe kijk te bieden op de rol van vrouwen in het Joodse culturele leven.
Over
Ode van Danielle Alhassid aan vrouwen in het Joodse culturele leven
Bruikleen kunstenaar
In samenwerking met | In collaboration with Dr. Elazar Elhanan (City College of New York). Met steun van | Supported by Asylum Arts at The Neighborhood: An Urban Center for Jewish Life, & the Naomi Anolic Visual Arts Award.

Vrouwen
Go Forth O Daughters combineert geschiedenis, literatuur en bewegend beeld om een nieuwe kijk te bieden op de rol van vrouwen in het Joodse culturele leven.