Ode aan Fré CohenWeet u wie ze was?
Fré Cohen, fotograaf onbekend. Collectie Peter van Dam (auteur/biograaf van Fré Cohen)
Luister de ode
Periode
1903– 1943
Over
Ode van Louise Bos en Liesbeth van Dijk aan Fré Cohen.
Hoe meer werk ik van haar zag en hoe meer ik over haar leven las, werd ik steeds enthousiaster. Ze moet niet vergeten worden. En een nieuwe generatie moet kennis met haar maken. Het eerste uitgangspunt was: vrouw uit Amsterdam Oost die iets betekend heeft. Ik bewonder haar enorme gedrevenheid en haar sterke persoonlijkheid. Ik heb het idee dat ze iedere keer op kruispunten in haar leven weer haar eigen pad koos en dat vind ik ontzettend mooi. Ik denk dat dat soms ook wel tegen de stroom in was, in haar tijd. Dat bewonder ik. Ze straalt kracht uit, een enorme creativiteit, een artistieke drift. Ze was ook muzikaal, ze speelde piano en zong heel graag. Ze was ook politiek bevlogen, optimistisch, realistisch, dapper. Je leven was eigenlijk te kort.
Fré Cohen
Frederika Sophia (Fré) Cohen (Amsterdam, 11 augustus 1903 – Hengelo, 12 juni 1943) was een Nederlands grafica en tekenares van Joodse komaf.
Ex libris Marie Hamel, door Fré Cohen. Collectie Joods Historisch Museum
De typische hoekige, maar sierlijke typografie van Fré Cohen in het Giro Boekje, 19, Collectie Stedelijk Museum
Poster van NVV en SDAP 1930, Collectie IISG
Flyer voor bij de podcast, ontwerp Foekje Detmar
De podcast is gemaakt in het kader van ‘Ode aan de vrouw’, georganiseerd door het Amsterdam Museum i.v.m. het 750-jarig bestaan van de stad.
Louise Bos en Liesbeth van Dijk, verhalenverzamelaars van Geheugen van Oost, brengen een ode aan Fré Cohen in de vorm van deze podcast. Zij doken in haar leven en nemen de luisteraar mee in hun zoektocht naar deze bijzondere vrouw uit Amsterdam Oost.
Frederika Sophia (Fré) Cohen (1903-1943) werd geboren in de Blasiusstraat in Oost en was de oudste van drie kinderen. Zij was van Joodse afkomst, haar beide ouders werkten als diamantbewerkers. Fré Cohen werd één van de belangrijkste vormgevers van de Amsterdamse School. Zij ontwierp o.a. grafisch drukwerk voor de Gemeente Amsterdam, waaronder het beroemde ‘giroboekje’. Maar ook ontwierp zij voor de SDAP, vakbonden, coöperaties en maakte ex librissen, boekomslagen en advertenties.
Van jongs af aan was Fré Cohen betrokken bij de socialistische beweging, eerst bij de AJC en later bij de SDAP. Zij was een zelfbewuste, geëmancipeerde vrouw, die financieel onafhankelijk was, bijzonder voor die tijd.
In 1942 moest zij onderduiken in Borne en in 1943, op 39-jarige leeftijd, nadat zij verraden was, heeft zij voor haar eigen dood gekozen. Fré Cohen ligt in Hengelo begraven.