Maak een ode
English
Persoon op bankje met een poncho over het hoofd

Uitgelicht

(T)huisloos in de stad

Verhalen van de straat

14 feb - 1 jun 2025
Amsterdam Museum aan de Amstel

Ode aan Meron Taye | Nooit te laat om je leven opnieuw vorm te geven

Door Handan Tufan6 maart 2025
Meron Taye, foto: Handan Tufan (2024)

Meron Taye, foto: Handan Tufan (2024)

Meron wist altijd al dat ze iets creatiefs wilde doen, maar het pad ernaartoe was niet rechtlijnig. Opgegroeid in Amsterdam is ze sterk verbonden met de hoofdstad. "Voor mij is het altijd thuiskomen," zegt ze. Toch was haar reis er één van zelfontdekking, uitdagingen en een bewuste keuze om haar eigen pad te volgen.

Ik leefde niet het leven dat ik wilde, maar het leven dat anderen van mij verwachtten

Aanvankelijk koos Meron voor een carrière in onderzoek. Al snel besefte ze dat dit niet was waar haar passie lag. "Ik kwam erachter dat ik eigenlijk veel meer creatieve dingen wilde doen," vertelt ze. De druk van verwachtingen – zowel van zichzelf als van haar omgeving – bracht haar op een breekpunt. Een burnout volgde, en daarmee een realisatie: "Ik leefde niet het leven dat ik wilde, maar het leven dat anderen van mij verwachtten."

Tijdens de lockdown nam Meron een moedige beslissing. Ze zei haar stabiele baan op en koos voor het onbekende. "Ik dacht: waarom niet? Ik ben nog jong." Ze omarmde haar liefde voor schrijven, vooral poëzie en verhalen. "Ik zag steeds meer mensen om me heen die succesvol waren in de creatieve sector en dat gaf me het vertrouwen dat het ook voor mij mogelijk was."

Het opbouwen van een nieuwe toekomst

Meron begon te werken als redacteur bij een stichting die zich richt op poëzie. "Daar kwam ik erachter dat ik niet alleen wilde schrijven, maar ook een veilige ruimte wilde creëren voor anderen." Ze verdiepte zich in storytelling en werkte aan haar eerste filmscript. "Films schrijven en regisseren, dat is mijn droom."

Naast haar werk in de creatieve sector schrijft Meron lifestyle-artikelen voor online magazines en noemt haarzelf een cultureel ondernemer. "Ik doe een beetje van alles, maar altijd met een focus op community en cultuur."

Als kind kon ik er nog niet de juiste woorden voor vinden, maar ik voelde wel dat ik anders werd behandeld

Meron’s identiteit als Zwarte vrouw speelt een grote rol in haar ervaringen en de uitdagingen die ze heeft moeten overwinnen. "Al jong merkte ik al dat er racisme en discriminatie was," zegt ze. "Als kind kon ik er nog niet de juiste woorden voor vinden, maar ik voelde wel dat ik anders werd behandeld."

In de loop der jaren heeft ze geleerd om dit niet langer weg te stoppen. "Het kost veel moeite om dingen te negeren. Soms lijkt het makkelijker om racisme niet te bespreken, zodat niemand zich ongemakkelijk voelt. Maar ik denk dat het juist belangrijk is om die gesprekken wél te voeren."

Voor jezelf kiezen

Eén van de grootste uitdagingen in haar leven was de overstap van een traditionele carrière naar een creatief pad. "Mijn omgeving was geschokt. Mensen zeiden: ‘Dat klinkt niet zoals jij,’ of ‘Dat is niet stabiel genoeg.’" Maar Meron hield vol. "Ik moest echt voor mezelf opkomen en in mezelf geloven, ondanks de twijfels van anderen."

Voor Meron zijn Zwarte vrouwen in de creatieve sector een grote bron van inspiratie. "Het zien van vrouwen die echt voor hun dromen gingen, gaf mij de moed om hetzelfde te doen." Ze hoopt dat haar eigen verhaal anderen kan inspireren. "Er bestaat nog steeds veel ongelijkheid in Amsterdam, maar ik geloof wel in de stad en wat er mogelijk is. Die twee dingen kunnen naast elkaar bestaan."

Haar belangrijkste boodschap? "We moeten meer naar elkaar luisteren, juist naar verhalen die we niet vaak horen." Ze gelooft dat vrouwen elkaar kunnen helpen en opbouwen. Er is al veel compassie, maar het kan nóg sterker worden door echt naar elkaars ervaringen te luisteren.

De kracht van haar moeder

Als ze terugkijkt op wie haar het meest heeft geïnspireerd, hoeft Meron niet lang na te denken. "Mijn moeder," zegt ze overtuigd. "Ze heeft in haar leven al veel meegemaakt, maar is toch altijd liefdevol en zacht gebleven. Tegelijkertijd komt ze altijd voor zichzelf op. Of het nu op haar werk is of op straat, ze vecht voor gelijkheid."

Meron’s moeder bewandelde haar eigen pad van doorzettingsvermogen. "Op haar 45ste besloot ze om weer naar school te gaan. Dat heeft me laten zien dat het nooit te laat is om je leven opnieuw vorm te geven."

Vandaag de dag werkt Meron aan haar eerste film en blijft ze schrijven. "Ik kijk ernaar uit om meer verhalen te vertellen, vooral verhalen die anders ongehoord blijven." Met haar ervaringen en inzichten hoopt ze anderen te inspireren om hun eigen pad te volgen, ongeacht de obstakels die op hun weg komen. Want, zoals ze zelf heeft geleerd: "Het leven is te kort om je dromen niet te volgen."

Over

Dit verhaal is onderdeel van het project "41 keer Mashallah" van Handan Tufan. Met het project wil Tufan bewustwording creëren ten aanzien van vrouwelijke veerkracht en diversiteit. 

Meron Taye, foto: Handan Tufan (2024)

Meron Taye

Meron Taye werkt als creatief ondernemer en werkt aan haar eerste film.

Tags

Maak een ode
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2025