Ode aan Renée KapiteinZoek je eigen ruimte

Renée Kapitein, foto: Handan Tufan (2024)
In het hart van Amsterdam-Noord ontmoeten we Renée Kapitein, een schrijver met een achtergrond in het theater, die zich tegenwoordig richt op boeken en audioverhalen. In een openhartig gesprek deelt ze haar relatie met Amsterdam, haar persoonlijke en maatschappelijke uitdagingen als vrouw, en de kracht van verbinding.
Hoewel Renée net buiten de stad is opgegroeid, beschouwt ze Amsterdam als een fundamenteel deel van haar identiteit. "Deze stad is een beetje zoals familie: soms gekmakend, maar onmogelijk om los te laten," zegt ze. Ze groeide op vlak buiten de stadsgrenzen, maar studeerde en woont er sinds haar achttiende. Met een Amsterdamse vader voelt ze zich zowel verbonden met het stadsleven als met de dorpse mentaliteit.
“Van vrouwen wordt verwacht dat ze goede moeders, vriendinnen en dochters zijn, terwijl ze ook een carrière moeten hebben”
Een van de grootste uitdagingen in Renées leven is de verwachting rondom moederschap. "Ik wilde nooit moeder worden, maar zelfs in een liberale samenleving als de Nederlandse wordt dat toch van je verwacht," vertelt ze. "Om met die verwachting om te gaan, zowel van buitenaf als binnenin mezelf, is lastig. Helemaal nu het geen optie meer is. Hoe vul je je leven dan in? Ik heb daar nog steeds geen antwoord op."
Daarnaast spreekt Renée over een bredere uitdaging: hoe omgaan met persoonlijke zorgen terwijl de wereld in crisis lijkt? "De tegenstelling tussen je eigen kleine worstelingen en de grote wereldproblemen kan soms verlammend werken. Bijvoorbeeld: ik voel me rot omdat het grijs en regenachtig is, terwijl elders de wereld letterlijk in brand staat. Die balans vinden is moeilijk."
Volgens Renée worden vrouwen geconfronteerd met een dubbele druk: zowel hoge verwachtingen als onderschatting. "Van vrouwen wordt verwacht dat ze goede moeders, vriendinnen en dochters zijn, terwijl ze ook een carrière moeten hebben, hun huis op orde moeten houden en er altijd verzorgd uit moeten zien. Tegelijkertijd worden ze vaker niet serieus genomen." Hoewel er vooruitgang is, blijven deze verwachtingen een uitdaging.
“Door alle uitdagingen die we hebben, kunnen we soms streng zijn voor elkaar. Ik probeer dat los te laten”
Renée heeft haar ervaringen en inzichten in haar werk verweven. "Vroeger wilde ik 'one of the guys' zijn, alsof vrouw-zijn niet uitmaakte. Maar sinds ik er meer mee bezig ben, is het een thema in mijn werk geworden." Ze probeert ook zachter te zijn naar andere vrouwen: "Door alle uitdagingen die we hebben, kunnen we soms streng zijn voor elkaar. Ik probeer dat los te laten."
Renée gelooft in de kracht van gemeenschap. "Je kunt je als vrouw vaak eenzaam voelen in je zoektocht. Maar als je verhalen deelt, merk je dat je niet alleen bent." Ze wijst op initiatieven zoals de bijeenkomst met 41 vrouwen waarover ze hoort. "Dat geeft direct een gevoel van verbondenheid. We zijn samen, we zijn niet alleen. Dit zijn er 41, maar er zijn er miljoenen."
Inspirerende vrouwen
Wie heeft Renée gevormd? "Het is moeilijk om iets anders te antwoorden dan mijn moeder," lacht ze. "Mijn zus ook. Ze hebben me altijd gestimuleerd om mijn eigen pad te vinden, ook als dat moeilijk was. Ze hebben nooit gezegd: ‘zou je het niet anders moeten doen?’ en dat heeft me veel vrijheid gegeven."
Tot slot hoopt Renée dat mensen bewuster omgaan met persoonlijke vragen zoals "Wil je kinderen?" en openstaan voor verschillende manieren om het leven vorm te geven. "Alles kan waardevol zijn, als je maar je eigen ruimte vindt." In een wereld vol verwachtingen en strijd blijft Renée zoeken naar haar eigen ruimte. Haar verhaal is een krachtige herinnering dat we die zoektocht niet alleen hoeven te voeren.
Over
Dit verhaal is onderdeel van het project "41 keer Mashallah" van Handan Tufan. Met het project wil Tufan bewustwording creëren ten aanzien van vrouwelijke veerkracht en diversiteit.

Renée Kapitein
Renée Kapitein is schrijver met een achtergrond in het theater.