Maak een ode
English
Persoon op bankje met een poncho over het hoofd

Uitgelicht

(T)huisloos in de stad

Verhalen van de straat

14 feb - 1 jun 2025
Amsterdam Museum aan de Amstel

Ode aan Mireille Geus | Het overwinnen van verdriet

Door Handan Tufan24 maart 2025
Mireille Geus, foto: Handan Tufan (2024)

Mireille Geus, foto: Handan Tufan (2024)

Mireille Geus, geboren en getogen in Amsterdam, is een schrijfster die haar leven heeft gewijd aan het vertellen van verhalen die diepe emoties en menselijke ervaringen reflecteren. Mireille  is een vrouw die zich altijd een beetje ongemakkelijk voelt wanneer ze zichzelf voorstelt met haar naam. "Ik ben Mireille Geus," zegt ze, "maar ja, dat is je naam hè? Het voelt altijd vreemd om dat zo te zeggen." Voor Mireille draait het niet alleen om haar naam, maar om de vele lagen die haar identiteit vormen. Ze is een moeder, een schrijfster, en een vrouw die altijd heeft geprobeerd het beste uit haarzelf en haar omgeving te halen.

Mireille woont sinds haar jeugd in Amsterdam, een stad die voor haar zoveel betekent. Als iemand die de meeste van haar jaren in de stad heeft doorgebracht, voelt ze zich sterk verbonden met de cultuur en de energie die Amsterdam uitstraalt. Haar liefde voor de stad is groot, vooral vanwege de veelzijdigheid die de stad te bieden heeft: van de kunst en cultuur tot de parken en architectuur. Ze heeft de stad zien veranderen, maar de kern van wat Amsterdam voor haar betekent is altijd hetzelfde gebleven.

Het overwinnen van verdriet

Amsterdam is voor Mireille niet zomaar een plek om te wonen, het is een stad die troost biedt en die haar in moeilijke tijden helpt te herinneren wie ze is. Mireille werd in de stad geboren en heeft er veel van haar jeugd doorgebracht. Toen ze onlangs 60 jaar werd, besloot ze om op haar verjaardag naar de straat te gaan waar ze als kind had gewoond, om daar te reflecteren en herinneringen op te halen. Ze beschrijft het als een moment van verwerking, waarbij de stad haar als het ware terug nam naar haar jeugd en haar hielp om het verlies van haar moeder beter te begrijpen.

"Amsterdam kan, wanneer je verdrietig bent, inspiratie geven. Als ik bijvoorbeeld naar het Van Gogh Museum ga, kan kunst me troosten. Het helpt me om verder te denken, om door te gaan," zegt Mireille. Voor haar is kunst een krachtig hulpmiddel om met verdriet om te gaan, iets dat haar in haar eigen leven vaak heeft geholpen.

Mijn moeder overleed toen ik negen jaar was, ik was nog een jong meisje

Een van de grootste uitdagingen die Mireille heeft moeten overwinnen, is het verlies van haar moeder. Ze vertelt: "Mijn moeder overleed toen ik negen jaar was, ik was nog een jong meisje." Mireille mist haar moeder nog steeds, maar toen zij zelf moeder werd, ervaarde ze dat als een moeilijke tijd. "Als je zelf moeder wordt en je hebt geen moeder meer, dan is dat zwaar. Je hebt geen vergelijkingsmateriaal, je kunt niet naar je moeder gaan om advies te vragen."

Deze vroege ervaring met verlies heeft een diepe invloed op Mireille gehad en heeft haar gevormd tot de persoon die ze vandaag is. In plaats van haar verdriet als een belemmering te zien, besloot Mireille om niet in de rol van slachtoffer te blijven. "Ik heb haar in mijn leven gemist maar wilde geen slachtoffer zijn. Ik heb altijd gevochten om vooruit te komen en andere mensen te vinden die van mij zouden kunnen houden," legt ze uit. 

Schrijven over verdriet en verlies

Mireille's ervaringen met verlies en verdriet hebben haar ertoe aangezet om boeken te schrijven die dit thema behandelen. Ze heeft verschillende kinderboeken geschreven, waaronder "Mama, ik mis je," waarin ze gedichten deelt voor kinderen die hun moeder verloren hebben. "Het heeft mij jaren gekost om dit boek te kunnen schrijven. Het was pas toen ik zelf ouder was dat ik dacht: dit boek moet er komen, voor de kinderen die hetzelfde meemaken," zegt ze. Dit boek is een manier voor Mireille om haar eigen verdriet te verwerken en tegelijkertijd anderen te helpen.

"Het boek gaat over gemis, over het niet hebben van iemand die je nodig hebt. En voor kinderen kan het zo belangrijk zijn om te weten dat ze niet alleen zijn in dat gevoel," zegt Mireille. Het schrijven van dit boek was voor haar een manier om haar eigen pijn te uiten en tegelijkertijd een steun te bieden voor anderen die door een soortgelijke ervaring gaan.

De kracht van verbinding in Amsterdam

Mireille gelooft dat Amsterdam, met zijn rijke cultuur en diversiteit, een stad is die kan helpen bij het verwerken van moeilijke ervaringen. De stad heeft haar altijd in staat gesteld om verbinding te maken met haar eigen verleden, maar ook met anderen die vergelijkbare pijn ervaren. "Wat Amsterdam voor mij doet, is dat het me meeneemt naar plekken van mijn verleden. Ik kan naar de straat gaan waar ik ben geboren, of door het Vondelpark wandelen. Het helpt me om na te denken en te verwerken."

Ze gelooft dat het wonen in een grote stad, zoals Amsterdam, je in staat stelt om te beseffen dat je niet alleen bent. "In een stad als Amsterdam wonen zoveel mensen. Je kunt verbinding maken met anderen, zelfs als je je verdrietig voelt. Er zijn altijd plekken en mensen die je kunnen helpen," zegt Mireille. Deze verbindingen, zowel met de stad als met andere mensen, zijn voor haar een bron van kracht.

Op die manier heb ik mensen gevonden om volwassen mee te kunnen worden

Mireille hoopt dat mensen, door haar verhaal te horen, zullen begrijpen dat iedereen zijn of haar eigen uitdagingen heeft. "Niemand wordt groot zonder dat je echte problemen tegenkomt. Iedereen heeft pijn, verdriet, spijt of angst. Wat je ook doormaakt, je bent niet alleen," zegt ze. Ze hoopt dat haar verhaal anderen inspireert om door te gaan, zelfs in de moeilijkste tijden.

Daarnaast hoopt Mireille dat mensen leren dat het belangrijk is om je eigen pad te volgen en jezelf te zijn, ongeacht de uitdagingen die je tegenkomt. Ze gelooft dat Amsterdam, met zijn openheid en diversiteit, een plaats is waar iedereen kan vinden wat hij of zij nodig heeft om te groeien en te helen.

Vrouwen die Mireille geïnspireerd hebben

Mireille noemt verschillende vrouwen die voor haar belangrijk zijn geweest in haar leven. Haar moeder, hoewel ze op jonge leeftijd overleed, heeft een blijvende invloed gehad op haar. Ook haar tante, die haar opving na het verlies van haar moeder, speelt een belangrijke rol in haar verhaal. "Mijn tante was als een moeder voor mij. Ze heeft me geholpen groot te worden," zegt Mireille met een glimlach.  “En de moeder van een goede vriendin heeft voor mij gezorgd toen ik een tiener was. Dus op die manier heb ik mensen gevonden om volwassen mee te kunnen worden."

Daarnaast heeft Mireille veel bewondering voor Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. "Femke Halsema is een vrouw die ik echt bewonder. Ze staat voor haar stad, en ondanks de vele problemen probeert ze te verbinden en oplossingen te vinden. Dat vind ik inspirerend," zegt Mireille.

Mireille Geus heeft haar leven gewijd aan het begrijpen en verwerken van verlies en verdriet, en haar werk weerspiegelt deze persoonlijke reis. Haar boeken, haar reflecties op Amsterdam, en haar vastberadenheid om haar eigen ervaringen te gebruiken om anderen te helpen, maken haar tot een krachtige stem voor mensen die door pijn en verdriet heen moeten navigeren. Haar verhaal is een herinnering dat zelfs in de moeilijkste tijden, er altijd ruimte is voor verbinding, zelfontdekking, en groei.

Over

Dit verhaal is onderdeel van het project "41 keer Mashallah" van Handan Tufan. Met het project wil Tufan bewustwording creëren ten aanzien van vrouwelijke veerkracht en diversiteit. 

Mireille Geus, foto: Handan Tufan (2024)

Mireille Geus

Mireille Geus is schrijfster en woont in Amsterdam.

Tags

Maak een ode
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2025