Maak een ode
Maak een ode en verrijk de het verhaal!
Vind jij het ook raar dat vrouwen zo onzichtbaar zijn in het verhaal van Amsterdam? Het Amsterdam Museum vindt het de hoogste tijd om dit samen met jou te veranderen. Schrijf een ode aan een vrouw die iets betekend heeft voor Amsterdam en verrijk het verhaal! Deze ode wordt onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum. Van de meest bijzondere bijdrages maken we onder meer een tentoonstelling, een boek en een podcast!
Hoe eerder je je ode inlevert hoe groter de kans dat deze wordt opgenomen in de tentoonstelling, het boek of de podcast. Lever je je ode na september 2024 in dan komt de ode niet meer in de tentoonstelling. Ook wordt het wat krap voor de podcast en het boek. Je ode wordt altijd gepubliceerd op het platform en toegevoegd aan onze collectie.
Lees het stappenplan hieronder voor het maken van een ode of ga direct naar het formulier om je ode in te dienen.
Hier ziet u een silhouet van een persoon waar tekst in geschreven staat,
Hier ziet u een silhouet van een persoon waar tekst in geschreven staat, het figuur is geel gekleurd.
1 Lees de spelregels
- Iedereen mag een ode maken, ongeacht hoe je je identificeert/niet alleen diegenen die zich als vrouw identificeren.
- De vorm is aan jou: geschreven woorden, een video, een audiobericht; tik een brief of schrijf hem met de hand, interview je tante en maak er een video van of schrijf een gedicht.
- Je mag een brief schrijven aan iedere vrouw* die de stad heeft gemaakt tot wat ze nu is. Bekend of onbekend, van de burgemeester tot je buurvrouw. En zowel uit het verleden als het heden.
- In je ode is de link met Amsterdam belangrijk. Vrouwen die in Amsterdam woonden, deze stad op een of andere manier gemaakt hebben of eraan bijdroegen. Dat kan bijvoorbeeld ook jouw Turkse oma zijn, die zelf nooit in Amsterdam geweest is maar wel jouw leven in deze stad mede vormgeeft.
- Breng je een ode aan iemand die je zelf kent? Vraag vooraf even toestemming om haar verhaal te delen.
Je mag iemand ophemelen, maar zeker ook kritiek leveren. Let wel: schofferende en beledigende odes worden niet geplaatst. Zie de voorwaarden.
*Iedereen die zich identificeert met het vrouw zijn, een genderdiverse variant of een rol heeft gespeeld in de emancipatie van vrouwen komt in aanmerking voor een ode.
Oma Corrie werkt en woont in Amsterdam NL, 2008 Riek Milikowski-de Raat, collectie Amsterdam Museum
2 Kies een vrouw
Wie mag echt niet missen in het verhaal? Een vrouw die heeft geleefd in, gebouwd aan en gezorgd voor Amsterdam en haar bewoners. Een paar eeuwen geleden of vorige maand nog. Een vrouw die hier aankwam van ver of juist van dichtbij, een vrouw die je inspireert en een podium verdient. Bekijk de inspiratiepagina om ideeën op te doen.
- We zijn op zoek naar verhalen over bekende, maar ook onbekende vrouwen die een band hebben met Amsterdam. Vrouwen die voortleven in de herinnering van Amsterdammers van nu of vrouwen die onzichtbaar bleven omdat ze in de schaduw werkten of zorgden. Een vrouw die voor jou Amsterdam representeert.
- We verwelkomen odes aan iedereen die zich identificeert met vrouw zijn, een gender diverse variant of een rol heeft gespeeld in de emancipatie van vrouwen.
- We vinden de link met Amsterdam een belangrijk onderdeel in de ode. Denk aan vrouwen die in Amsterdam hebben gewoond, hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de stad of op een andere manier een bijdrage hebben geleverd. Dat kan bijvoorbeeld jouw Turkse oma zijn, die nooit in Amsterdam heeft gewoond, maar wel jouw leven in de stad ondersteunt.
Twijfel je over jouw keuze of ode? Neem contact met ons op via info.ode@amsterdammuseum.nl.
Majoor Bosshardt, door onbekende fotograaf, ongedateerd (Spaarnestad Photo)
3 Maak een ode
Tips
- De vorm van jouw ode is aan jou. Denk aan een brief, een video, een audiobericht, een illustratie; alles is welkom. Schrijf een brief (suggestie: minimaal 350 woorden, maximaal 3.000 woorden), ga aan de slag met een video interview (suggestie: maximaal 15 minuten) of maak een gedicht. Je kunt de odes op de site bekijken om ideeën op te doen
- Richt je verhaal aan degene over wie je iets vertelt. Ga met deze vrouw in gesprek via een brief of een video.
- Leeft de persoon over wie je ode maakt? Zorg ervoor dat je toestemming krijgt van haar om je ode te publiceren. Overweeg om een gesprek op te nemen en maak hier jouw ode van.
Handige vragen tijdens met maken van jouw ode
- Op welke manier doet deze vrouw jou aan Amsterdam denken?
- Welke bijdrage heeft zij geleverd aan de stad?
- Voor welke Amsterdamse waarde staat zij?
- Hoe is zij typisch Amsterdams?
- Waarom en hoe inspireert zij jou?
- Hoe zet haar leven zich voort in jouw leven?
- Waarom wil je deze vrouw in de spotlight wil zetten?
- Waarom mag ze niet vergeten worden?
- Waarom verdient deze vrouw een ode?
Maak je ode extra aantrekkelijk
- Maak of zoek afbeeldingen, video of geluid om jou ode te illustreren.
- Maak je gebruik van bestaand materiaal? Zorg er dan voor dat je zeker weet dat je de rechten hebt. Lees eventueel de voorwaarden van de site waar je bestanden download.
Portret van Lucretia Wilhelmina van Merken (1721-1789), getekend door H Pothoven in 1771 gegraveerd door Reinier Vinkeles in 1792 uit De waare geluksbedeeling, Wikipedia
4 Lever je ode in
Voor je begint heb je je ode nodig in een vorm die je kunt uploaden. Daarnaast moet je de andere bestanden die je ter illustratie wilt gebruiken bij de hand houden omdat we je vragen om ook deze te uploaden. We vragen ook om links naar bestanden die op het web staan.
Als je ode is gericht aan een persoon die nog leeft of als je afbeeldingen, geluid of video van iemand anders gebruikt dan verwachten we dat je er zeker van bent dat je toestemming hebt om deze te gebruiken. Tip: de afbeeldingen op Wikipedia zijn zijn te gebruiken zonder dat je toestemming vraagt.
Verder vragen we je om een motivatie waarom je de ode brengt.
De vragen op een rij:
- Naam en emailadres. Je emailadres gebruiken we om eventueel vragen te stellen en om je te laten weten dat je ode is geplaatst
- Hoe je genoemd wil worden op de onlineomgeving (je mag ook anoniem blijven)
- Voor wie jij je ode maakt
- Je ode uploaden
- Extra bestanden ter illustratie
- Eventuele links naar bestanden op het web (bijv. YouTube of Vimeo)
- Een motivatie waarom deze vrouw moet worden toegevoegd aan het verhaal van Amsterdam